Türkiye’de emeklilerin sayısı 16 milyonu geçti. EYT’lilerin de devreye girmesi ile beraber emeklilerin sayısında ciddi bir artış meydana geldi. SGK’nın maliyetlerini yükselten bu durum karşısında bazı ek önlemlerin alınması gereklilik haline geldi. SGK’nın bütçesi şu anda herhangi bir açık vermiyor ama ilerleyen yıllara dair çok ciddi bir bütçe riski ile karşı karşıya kalındı. Bunun için de SGK’nın ödemiş olduğu emekli maaşları mercek altına alındı.
YAPAY ZEKA İLE DENETİMLER BAŞLADI!
Türkiye’de devlet kurumlarında dijitalleşme çoğu devletten önde bulunuyor. Teknolojinin imkanlarını sistemlerine entegre eden devlet birimleri bunun faydalarını da görüyor. SGK da emekli maaşlarının denetimlerinde yapay zekayı kullanmaya başladı. Bu yöntem ile beraber haksız yere maaş alanlar çok daha hızlı ve kolay bir şekilde tespit edilebiliyor. Şüpheli kişilerin dosyaları yapay zekanın uyarısının ardından müfettişlerce inceleniyor ve herhangi bir ihlal tespit edilirse o zaman harekete geçiliyor.
SGK MAAŞ İHLALLERİ NELERDİR?
SGK’nın haksız yere maaş ödeme durumunun neler olabileceği merak ediliyor. Bunun farklı yolları bulunmaktadır. En çok bilinen ise sahte boşanmalardır. Kadınlar eğer anne veya babalarından maaş alabilecek durumdaysalar eşleriyle resmi olarak boşanıyorlar. Ancak bu tam bir boşanma olmuyor. Herhangi bir ayrılık yaşanmıyor ve sadece kağıt üzerinde boşanma oluyor. Boşandığı için anne veya babasının üzerinden maaş alan kadının durumu haksız maaş ihlali olarak değerlendiriliyor.
Bir diğer haksız maaş ihlali ise sahte sigortalılık oluyor. Emekli olmak için prim gün sayısına ihtiyaçları olanlar çalışmadıkları halde herhangi bir iş yerinde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip SGK’ya prim ödemesi yapıyorlar. Görünüşte oldukça masum olan bu durum SGK’nın mevzuatına aykırı. Çalışmadan prim yatırmak isteyenler isteğe bağlı sigorta yaptırmalıdırlar. Bunu yapmak yerine kendilerini çalışıyormuş gibi göstermeyi SGK bir ihlal olarak görüyor ve tespit edilmesi halinde ağır yaptırımlar uyguluyor.
Ayrıca SGK personellerinin emeklilik işlemlerinde yaptıkları hatalardan da vatandaş sorumlu tutuluyor. Yanlış hesap yapılıp emekli edilmişse görülen faydanın kişiselliğinden dolayı ihlal değerlendirmesi yapılıyor.
CEZASI ÇOK AĞIR!
SGK tarafından haksız yere bir kişinin emekli maaşı aldığının tespit edilmesi durumunda ilk olarak bu vatandaşa ödenen emekli maaşı kesiliyor. Sonrasında ise SGK’nın bu kişiye ödemiş olduğu tüm maaşlar, ikramiyeler, yapılan sağlık harcamaları faiziyle geri isteniyor. Bir anda vatandaşın önüne 300-400 Bin TL fatura çıkabiliyor. Bu durumda olan 10 binlerce kişiye SGK tarafından ödeme emirleri gönderilmeye başlandığı bildirildi.