Türkiye’de emeklilik sisteminde emekli olmak EYT’li olmayanlar için oldukça zor. Emeklilik koşulları çalışanları zorluyor ama SGK’nın bazı özel durumlarda erken emeklilik kapısını araladığı biliniyor. Bunun en önemli göstergesi de 10 yıl çalışmaya emeklilik hakkının verilmesi oluyor. Sadece 1800 prim günü toplayarak emekli maaşına bağlanmak mümkün olabiliyor ama bu imkan da herkese değil yalnızca özel koşulları olanlara veriliyor.
MALULEN EMEKLİLİK BÜYÜK İMKAN!
Çalışma hayatının zorlu koşullarında emekli olmak bazen çok hayati bir öneme sahip olabiliyor. Yaşadıkları rahatsızlıklar nedeniyle çoğu çalışan için çalışmaya devam etmenin imkansız olduğu durumlar olabiliyor. Çalışanlar tedavisi zor hastalıklar, meslek hastalıkları gibi durumlarda iş gücünün yüzde 60’ını kaybedebiliyorlar. Bu durumda da SGK tarafından bu kişilere malulen emekli olma hakkı veriliyor.
TÜM KANSER HASTALARI YARARLANABİLİYOR
Malulen emeklilik için kanser hastalarına çok özel bir uygulama yapılıyor. SGK, kanser hastalığı teşhisi konulan sigortalılara bir yıl içerisinde başvurmaları halinde 18 ay boyunca makulen emekli olabiliyorlar. 18 ay emekli maaşı alabilen kanser hastaları bu süreçte tedavilerine zaman ayırabiliyorlar ve bir gelirleri de oluyor. 18 aylık sürenin ardından ise yeni bir değerlendirme yapılarak emeklilik kaldırılabiliyor veya devam ettiriliyor.
HANGİ HASTALIKLAR İÇİN GEÇERLİ?
Malulen emekli olabilmek için bazı hastalıklara yakalanmak gerekiyor. Bu hastalıklara yakalananlar için çalışmak hiç de kolay olmuyor. SGK’da bazı koşullarda bu kişilere emeklilik hakkı tanıyor. SGK’nın emeklilik hakkı verdiği hastalıklar içerisinde MS, parkinson, kalp yetmezliği, psikiyatrik bozukluklar, uyku bozuklukları, genetik hastalıklar, beyin tümörleri, alzheimer, demans, sara, sindirim sistemi kanamaları, KOAH, zeka gerilikleri, bipolar bozukluk, AİDS, görme azlığı, anemi, organ kaybı gibi hastalıklar şeklinde açıklandı. Bu liste uzatılabiliyor. Bir çalışan yüzde 60 ve üzerinde iş gücü kaybı yaşamışsa malulen emekli olabiliyor.
YAŞ VE PRİM ŞARTI VAR MI?
SGK mevzuatında malulen emeklilik için herhangi bir yaş şartı bulunmuyor. Ancak sigortalılık süresi ve prim şartı aranıyor. Kişinin 10 yıl sigortalılık süresini doldurması gerekiyor. 10 yıllık çalışmada normalde 3600 prim günü toplanıyor ama SGK 1800 prim günü olanlara yani 5 yıl aktif şekilde çalışanlara malulen emeklilik hakkı veriyor. 5 yıldan az primi olanlara ise bu hak verilmiyor.
EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUYOR?
Türkiye’de emekli maaşı hesaplamalarında yapılan değişikliklerle beraber artık çok yüksek seviyeden prim ödemesi yapmayanlar hariç genellikle 7.500 TL maaş bağlanıyor. 30 yıl çalışıp asgari ücretten prim yatıranlar 7.500 TL emekli aylığı alıyorlar. Malulen emekli olanlar da en az 7.500 TL emekli aylığı alabiliyorlar.