Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, enflasyon verileri üzerinden yaptığı hesaplamalarla Ocak 2026'da geçerli olacak zam oranını netleştirirken, emeklileri sevinderecek ek bir "refah payı" veya "iyileştirme" beklentisinin gerçekçi olmadığını açıkladı.
Temmuz 2025'te %16,67 oranında zam alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve banka sandığı emeklileri için yeni artış, önümüzdeki altı aylık dönemin TÜFE ortalamasına göre belirlenecek. Karakaş, ekim ayı enflasyonunun %2,55 ile %30'un altında bir seviyeye inmesinin psikolojik olarak olumlu karşılansa da, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini %31-33 bandına yükseltmesinin gerçekçi beklentileri düşürdüğünü vurguladı. Mevcut verilere göre, emekli maaşlarına Temmuz-Ekim dönemi için %10,25'lik otomatik bir artışın kesinleştiğini ifade eden Karakaş, "Son iki ay ne olursa olsun, her emekli maaşı otomatik %10,25 yükselecek" dedi.
"Refah Payı veya Seyyanen Zam Sinyali Yok"
En çok merak edilen konulardan biri olan "refah payı" hakkında ise Karakaş'ın paylaştığı Ankara kulis bilgisi emeklileri üzecek nitelikte. Karakaş, "Ankara’dan takip ettiğimiz kadarıyla seyyanen zammın esamesi yok. Refah payına gelince, şu anda bu açıdan iyileştirme yapılacağına dair herhangi bir emareye ulaşamadığımızı söyleyebilirim" açıklamasını yaptı.
Yeni Maaşlar Ne Olacak? İşte Somut Örnekler
İsa Karakaş, mevcut %10,25'lik kesinleşmiş artış oranı üzerinden emeklilere somut bir tablo çizdi. Buna göre, farklı maaş dilimlerindeki emeklilerin ocak ayından itibaren alacakları tahmini maaşlar şöyle:
En düşük emekli maaşı (16.881 TL): Yeni maaşı yaklaşık 18.611 TL olacak.
19.670 TL maaş alan bir emekli: Maaşı en az 21.686 TL'ye yükselecek.
23.400 TL maaşlı emekli: Maaşı 25.799 TL'yi garantilemiş olacak.