Türkiye’de emeklilik mevzuatında erken emeklilik ile alakalı pek fazla imkan bulunmuyor. Ancak bazı özel koşullarda SGK erken emeklilik kapısını aralayabiliyor. Erken emeklilikte kullanılan en önemli hak bazı mesleklere sağlanan fiili hizmet zammı oluyor. Fiili hizmet zammı ile çalışanların primleri de yükseliyor, emeklilik yaşları da düşüyor.
FİİLİ HİZMET ZAMMI NEDİR?
Fiili hizmet zammı SGK’nın bazı meslekleri yapanlara sağladığı bir imkandır. Yapılan mesleğin zorluğuna göre SGK prim gün sayısı hesaplamasına 1 yıl çalışmaya 45 gün, 60 gün veya 90 gün ekleme yapıyor. Yani fiili hizmet zammı 90 gün olan bir meslekte 1 yıl çalışarak fazladan 90 gün prim elde ediliyor. 20 yıllık çalışma ile bu rakam 1800 günü buluyor. Böylece erken emeklilik imkanı da doğuyor.
LİSTEYE YENİ MESLEKLER EKLENDİ!
Fiili hizmet zammının en yüksek olduğu meslek grubu maden işçileri oluyor. Bu mesleğin oldukça zor olmasından dolayı SGK bu kişileri erken emekli ediyor. Bu kişiler yüksek emekli maaşı da alıyorlar. Aynı şekilde kamuda da uzun hizmet süreleri uygulandığı için erken emeklilik hakkı fiili hizmet zammı ile mümkün oluyor.
Yapılan yeniliklerden birisi de öğretmenlere tanınan erken emeklilik hakkı oldu. Öğretmenlik mesleğini yapan kişilere de fiili hizmet zammı verilmeye başlandı. Bu meslekte de erken emeklilik imkanı kullanılabilir oldu.
Havacılık sektöründe çalışanlar da fiili hizmet zammı listesine eklendiler. Bu sektörde çalışma koşullarının zor olmasından dolayı çalışanlar fiili hizmet zammı ile erken emeklilikte avantajlı olabiliyorlar.
Bir diğer meslek grubu ise sağlık çalışanları oldu. Özellikle sağlık çalışanlarının ne kadar hayati ve zor bir meslek yaptıkları pandemi döneminde çok iyi anlaşılmıştı. SGK bu çalışanları da fiili hizmet zammı listesine ekleyerek erken emeklilikten faydalanmalarını sağladı.
Hangi meslekte erken emeklilik koşullarının nasıl olacağı için SGK ile iletişime geçmek gerekiyor. Her meslek için aynı uygulama yapılmıyor. Bir meslek için yıllık fiili hizmet zammı 45 gün olurken bir diğer meslek grubu için bu süre iki katına çıkabiliyor. Emeklilik koşulları da buna göre değişiyor.