Sosyal Güvenlik Kurumu, o kişiler için harekete geçti. Aktarılan son habere göre 2023 yılında yapılan denetimler neticesinde ilk aşamada 1533 iş yerinin sahte olduğunu belirledi. Çalışmadığı halde sigortalı gösterilen kişilerin maaşı kesildi.
SGK, kayıt dışı istihdamla mücadele etmek için çalışmalarına hız kazandırdı. Aktarılan son habere göre Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu üzerinden yapıla çalışmalarda 101 bin 794 denetim yapıldı.
1533 SAHTE İŞ YERİ TESPİT EDİLDİ
Yapılan denetimler neticesinde 1533 işyerinin sahte olduğunu ve 88 bin 455 kişinin işe çalışmadığı halde sigortalı olarak gösterildiği ortaya çıktı. SGK, bu şekilde çalışmadığı halde sigortalı olarak gösterilen kişiler için harekete geçti. SGK ilk aşamada sahte hizmetleri sildi. Daha sonra da iş yerine de yaptırımlar uygulayarak, sahte olan kurumların tescil kayıtlarını, e-sigorta şifrelerini ve iş yeri sicil numaralarını iptal etme kararı aldı.
O İLLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Özellikle bu durumun kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu illerde görüldüğünü ifade eden Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Başkanı Mustafa Şahin, iş yeri ve sahte sigortalılığın sosyal güvenlik sisteminin kronik sorunlar arasında olduğunun altını çizdi.
Sahte sigortalılığın yaygın olarak akraba ya da tanıdıklara ait işyerlerinde olduğunu ifade ederek kişilerin özel hastane doğum masrafları gibi önemli masrafları da SGK’ya ödetmeye çalıştığını belirtti.
YÜKLÜ MİKTARDA CEZA DA KESİLİYOR
Yapılan açıklamada şu anda 88 bin 455 kişinin sigortalarının ve aylıklarının iptal edildiği, SGK tarafında da faizi ile geri alındığı açıklandı. Devletin kayıt dışı istihdamla mücadelesine devam edeceğini ifade eden uzmanlar, bu durum halinde işyerlerine de yüklü miktarlarda da cezalar gitmeye başladı.