SGK'dan prim iadesi alma şartları nelerdir?

Yıllarca çalışıp emeklilik hayali kuran milyonlarca insanın içinden bazen emeklilik şartlarını tamamlamak zor olabiliyor. Yaş ve prim şartlarını tamamlamaya çalışan vatandaşlar bu şartları tamamlayamadıklarında ise koşulların uygun olması halinde SGK'ya ödenen primleri geri alabilyorlar.

Yaş şartını yerine getirmek koşulu ile yatırılan primleri talep etmeleri halinde SGK'dan alabiliyorlar. Yine yüksek maaşlı ve birden fazla yerde çalışan vatandaşlar da bu imkandan yararlanabiliyorlar.
Sigorta primlerinin iadesi son zamanlarda vatandaşların ilgisini çeken konulardan biri. Kimi vatandaş emekli olamayacağından dolayı primlerini alıp alamayacağını merak ederken kimi vatandaşlar da fazladan ödenen primlerin iadesi olup olmayacağını soruyor. Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) prim iadesi almak mümkün ancak belli koşulların sağlanması şartı ile.
Örneğin, 10 yıl prim ödeyip iade almak istiyorum deme şansınız yok. İstediğiniz zaman primlerinizi geri alamazsınız. Örneğin emeklilik için en az 3 şartın yerine getirilmesi gerekmekte. Yaşı tamamlamak, belirli bir süre SGK'ya prim ödemiş olmak ve sigortalı çalışmış olmak. Ancak bu şartlar sağlandığında emeklilik hakkı elde ediliyor. İşte Bu 3 şarttan yaş şartı yerine getirildiğinde ödenen primler emekli olmanıza yeterli değilse SGK'dan prim iadesi talebinde bulunabilirsiniz.

 

Yine bir örnek ile açıklamak gerekirse, 25 yıl çalışması, 5975 gün prim ödemesi ve 58 yaşında emekli olması gereken bir işçi, emeklilik yaşını doldurmuş olmasına rağmen prim gün sayısı 3000 ise; emeklilik için 8 yıl daha çalışması gerekeceğinden, prim iadesi talep edebilir, SGK'dan da toplu ödeme alabilir.
SSK'lı olanlar ve memurlar kendi adlarına yatırılan işçi payı denilen primlerin iadesini isteyebilirler. Bağ-Kur'lular ise ödedikleri öalullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin tamamını alabilir. Eski yıllara ait primler SGK tarafından toptan olarak ödenir.
Eğer prim iadesi alma hakkına sahip olan kişinin eş ya da çocukları var ise onlar da bu haktan yararlanabilirler.

 

Prim iadesini kimler alabilir?
* Sigortalı çalışmıyor olunmalı
* İade talep edecek kişi adına bir işyeri bulunmamalı
* yaş şartı yerine gelse dahi primi emekli olmaya yetmeyenler
* Prim gün sayısı nedeniyle dul ve yetim aylığı alamayanlar.
* Sigortalıdan yanlış veya yersiz alınmış olduğu tespit edilen primler.
* Maaşı yüksek olan ya da birden fazla işte çalışanlar.

Ekonomi Haberleri