Türkiye’de uygulanan emeklilik sisteminde çalışanlar için çok özel imkanlar bulunuyor. Bu özel imkanlar değerlendirildiğinde sigortalılar hiç de tahmin etmeyecekleri koşullarda kolayca emekli olabiliyorlar. Bu yolları kullanarak emekli olan çok kişi bulunuyor. Bu sigortalılar hem prim gün sayılarını arttırmaktan kurtuluyorlar hem de yüksek bir prim maliyetinden kendilerini korumuş oluyorlar.
EN KOLAY EMEKLİLİK YOLU!
Emekli olmak için çalışanlar yıllarda prim biriktiriyorlar. Bu primleri toplandığında bazen emekli olmaya yeterli olmuyor. Özellikle de hayatlarının belirli dönemlerinde işsiz kalan ve çalışmadıkları süreler olan kişiler için emeklilik zora giriyor. Lakin bu konuda SGK tarafından çok özel bir imkan sağlanıyor. Bu imkanı değerlendirenler için prim gün sayılarını tamamlamaları gerekmiyor.
SGK’nın sisteminde kısmi emeklilik adı verilen bir emeklilik türü bulunuyor. Bu emeklilik türü primi eksik olan kişileri kapsıyor. Bir çalışan hayatı boyunca topladığı prim gün sayısı o sigorta kolunda emekli olmasına yetmeyebiliyor. SGK bu kişilere emekli olmaları adına son bir imkan sağlıyor. İşe giriş yıllarına ve sigorta türlerine göre 3600, 4500 ve 5400 prim günleri ile emekli olunabiliyor.
TEK ŞARTI VAR!
Eksik prim gün sayısı ile SGK çalışanlara emekli olma hakkı veriyor ama tek bir şart aranıyor. Bu şart ise emeklilik yaşının gelmiş olması oluyor. Burada herhangi bir indirim uygulanmıyor. Şu anda kadınlar 58 yaşında erkekler de 60 yaşında emekli olabildikleri için bu yaş şartının tamamlanması gerekiyor. Bu şartı tamamlayanların primlerine bakılıyor. Ona göre emeklilikleri SGK tarafından onaylanıyor.
PRİM KOŞULLARI NELER?
Kısmi emeklilikte EYT kapsamında olanlar 3600 prim günü ile emekli olabiliyorlar. EYT kapsamında olmayan SSK’lılar ise 4500 prim günü ile kısmi emeklilik hakkı elde edebiliyorlar. Bağkur için ise kısmi emeklilik prim şartı 5400 prim günü olarak uygulanıyor. Bu koşulları tamamlayanlar SGK’ya başvuru yaparak emeklilik işlemlerini başlatabiliyorlar.