Türkiye ekonomisinde dolar kuru ile ilgili olarak meydana gelen gelişmeler çok yakından takip ediliyor. Dolar kuru şu anda 33,48 TL seviyesinde fiyatlanıyor. Dolar kurundaki bu fiyatlama çok sayıda çevreyi memnun etmiyor. Çoğu uzmana göre dolar kuru baskılanarak bir seviyede sabit olarak tutuluyor. Bu da piyasa fiyatlamalarından ihracat gelirlerine kadar çok geniş alanı olumsuz etkiliyor.
İHRACATÇI DOLAR KURUNDAN ŞİKAYETÇİ!
İhracatçılar Türkiye’ye döviz girdisi sağlayan en önemli kesimi oluşturuyorlar. Türkiye’de üretim yapıp yurt dışı pazarlarda ürünlerini satan ihracatçılar çok önemli gelir elde ederek ülke ekonomisinin de ayakta durmasına katkı veriyorlar. Ancak dolar kuru ile ilgili olarak uygulanan para politikasından ihracatçılar oldukça dertliler. Dolar kurunun gerçek değerinde olmadığını belirten ihracatçılar yurt dışında çok sayıda pazarı kaybettiklerini ifade ettiler. Türkiye’de maliyetler artarken dolar kurunun sabit kalması fiyat avantajlarını yok eden ihracatçılar önemli pazarlarını rakip ülkelere kaptırdılar. Bu nedenle bazı tekstil firmaları üretimlerini Mısır gibi ülkelere kaydırmaya başladılar.
DOLAR KURU SAĞLIKLI DEĞİL!
Dolar kuru ile ilgili olarak yatırım danışmanı Mert Başaran önemli değerlendirmeler yaptı. Dolar kurunun gerçek değerinde olmadığına dair görüşe destek veren Mert Başaran, “Döviz kurları esasında faiz politikaları ile belirlenir. Bazıları dolar kurunun gerçek değerini 36 TL, 37 TL veya iyimser olanlar 32 TL olarak açıklıyorlar. Faiz politikasında değişiklik yaparsanız dolar kuru artar. Faizleri düşürürseniz dolar kuru 50 TL’ye bile sıçrayabilir. Faizler değişmez ise bu mevcut fiyatlama devam eder ama o da çok sağlıklı olamaz.” dedi.
DOLAR KURU KAYBETTİRİYOR
Dolar kurunun baskılanarak düşük tutulmasının çok sayıda sektörü olumsuz etkilediğini belirten Mert Başaran, “Dolar kurunun düşük bir seviyede tutulması sektörleri olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı çoğu sektörde ya para kaybediliyor ya da kazançların bir kısmı feda ediliyor. Turizm sektörü olsun, restoran işletmeleri olsun veya emlak sektörü olsun bunun sıkıntısı yaşanıyor. Dolar kurunun bu seviyede tutulması sadece yurt dışından yüksek faizle para getiren bankerlere fayda sağlıyor.” şeklinde konuştu.
DOLAR KURU İÇİN FİYAT TAHMİNİ!
Dolar kuru için fiyat tahmini de yapan Mert Başaran, “Dolar kurunun bugünkü fiyatının gerçek kur değeri olmadığını biliyoruz. Özellikle de yıl sonunda dolar kuru 38 TL olacak diyenleri çok iyimser bulduğumu söylemeliyim. Dolar kuru için yıl sonunda gerçekçi rakam 42 TL seviyesidir. Ancak dolar kuru için keskin bir şekilde yıl sonunda 42 TL olacak diye bir iddiada değilim. Faiz politikası ile dolar kuru baskılanırsa işler değişir. Karar verici olan ekonomi yönetimi ve hamleleri olacak.” ifadelerini kullandı.
Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.