Türkiye’de çalışma hayatının modern koşullara uyum sağlayabilmesi için İş Kanununda bazı değişiklikler yapılacağı açıklanmıştı. Bu değişikliklere dair ayrıntılar belli oldu. Bu ayrıntılarda çok önemli düzenlemeler olduğu görülse de kıdem tazminatı hakkında verilen bir karar oldukça tartışılacak.
MESAİ SAATLERİ DEĞİŞECEK!
Yapılacak olan yasal düzenleme ile haftalık mesai saatinin düşürülmesi planlanıyor. Şu anda her bir çalışanın haftada 45 saat çalışma zorunluluğu bulunuyor. 45 saatin üzerinde yapılan haftalık çalışmalar fazla mesaiye giriyor. Yeni düzenleme ile haftalık çalışma saati 40 olacak. Ancak bu düzenlemenin özel sektör için bir anlamı olmayacak. Özel sektörde şu anda da haftalık 45 saat mesai saati kuralına uyulmadığı için 40 saate düşürülmesi durumunda hiç uyulmayacak. Hatta buna itiraz eden çalışanlar özel sektörde kuralına uydurulup işten çıkarılabiliyorlar.
ESNEK ÇALIŞMA DEĞİŞİYOR!
Esnek çalışma ile ilgili olarak da karar alınıyor. Bu çerçevede belirli süreli iş sözleşmeleri yapılabilecek. Şu anda da bu sözleşmeler yapılabiliyor ama bunun için bir proje şartı aranıyor. İşveren bu proje şartını açık şekilde göstermeden belirli süreli iş sözleşmesi yapamıyor. Burada yeni düzenleme ile bir esneme getiriliyor. İşverenler yasal düzenleme sonrasında proje şartı olmadan istedikleri personel ile belirli süreli iş sözleşmesi yapabilecek. Bu sözleşme süresi 2 yıla kadar olabilecek ve 4 defa da yenilenebilecek. Burada en can alıcı olan ve çalışanları olumsuz etkileyecek mesele ise kıdem tazminatı olacak.
KIDEM TAZMİNATI YOK!
Belirli süreli iş sözleşmesi yapacak olan işverenler bu çalışanlar için herhangi bir şekilde kıdem tazminatı ödeme zorunluluğuna sahip olmayacaklar. Bu iş sözleşmesi ile beraber işverenler kıdem tazminatı yükümlülüğünden kurtulmuş olacaklar. Çalışanların güvencesi olan kıdem tazminatı bu iş sözleşmesi türünde tamamen ortadan kalkmış olacak. Özellikle bu model ile genç işsizliğin sona erdirilmesi amaçlanıyor. Kıdem tazminatı ödenmeyeceği için işverenlerin daha fazla genci belirli süreli iş sözleşmeleri ile çalıştırmaları bekleniyor. Burada en büyük risk ise işverenlerin tüm çalışanlarını veya çoğu çalışanını bu kapsama alıp kıdem tazminatı yükünden kurtulmak istemesi durumunda ortaya çıkacak.