Türkiye’de ekonominin başına adeta bela olan Kur Korumalı mevduat (KKM) hesaplarından çıkış için Merkez Bankası’ndan yeni bir adım geldi. Merkez Bankası yeni bir tebliğ yayınlayarak bankalara KKM’den dönüşler için yeni hedefler belirledi. Bu hedeflerin tutturulamaması durumunda bankalar menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacaklar.
MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ ADIM!
Merkez Bankası tarafından yayınlanan “Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” kapsamında şu değişiklikler yapıldı:
“(1) a) 29/12/2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere 14/7/2023 tarihli ve 7456 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi çerçevesinde Merkez Bankasınca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan ilgili hesaplama döneminde vadesi gelenlerin vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına geçiş oranının yüzde 50,00’ın,
b) 29/9/2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere Merkez Bankasınca yayımlanan Tebliğler kapsamında kur/fiyat koruma desteği sağlanan gerçek kişilere ait hesaplardan ilgili hesaplama döneminde vadesi gelenlerin vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına geçiş oranının yüzde 10,00’ın altında kalması halinde eksik kalan tutar kadar menkul kıymet bloke olarak tesis edilir.”
Merkez Bankası’nın almış olduğu yeni karar çerçevesinde bankalar KKM hesaplarından dönüşüm için belirtilen oranları tutturmak zorunda kalacaklar. Eğer bu hedefler tutturulamazsa aradaki fark için menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacaklar. Bu da bankalar için zarar etmek anlamına geleceği için bankaların ekstra önlemleri devreye sokmaları gerekecek.
MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELECEK!
Merkez Bankası’nın KKM hesapları için getirmiş olduğu menkul kıymet tesisi kararı ile beraber bankalar hedefleri tutturabilmek için TL mevduat faizlerini yükseltmek zorunda kalacaklar. Müşterileri yüksek faizle ikna etmek isteyecek olan bankalar bu şekilde KKM dönüşüm hedeflerini tutturabilme imkanı bulacaklar.