Kadınlarda Emeklilik Yaşı Kaç? Ne Zaman Emekli Olabilirler?

Çalışan kesimin en merak ettiği konu ne zaman emekli olunabileceği.

Özellikle üzerinde çok fazla değişiklik yapılan emeklilik yasası, kadınlarda emeklilik yaşı ve prim günü gibi pek çok faktörü etkiledi. Kadınlarda emeklilik yaşı, erkeklerde olduğu gibi ileri taşındı.

Kadınlar Kaç Yaşında Emekli Olabilir?

Kadınlarda emekli olma yaşı, ayrı üç tarihe göre değişiklik gösteriyor. Bu üç tarihte değişen yasa maddeleri, emekli olma durumunu da üçe ayırıyor. Kadınlarda emekli olma yaşı ve prim doldurma durumu şöyle:

  • 9 Eylül 1999 öncesi işe giren kadınlarda, 5000 ile 5975 arasında çalışma gününü dolduranlar emekli olma hakkını kazanıyorlar. Bu da 38 ile 56 yaş aralığında emekli olmanın önünü açıyor.
  • 9 Eylül 1999 sonrası işe başlayan kadınlar, 58 yaşında emekli olabiliyorlar.
  • Yeni yapılan düzenlemelerle, 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren işe giren kadınlar, emekli olmalarını sağlayan 7200 prim gününü doldursalar bile, emekli olmak için yaş haddinin dolmasını beklemek zorundalar. Prim günün dolduran kadınlar 58 ile 65 yş aralığında emekli olabiliyorlar.

Kadınlarda Emeklilik İçin Önemli Koşullar Nelerdir?

Tıpkı erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da emeklilik için bazı koşullar öne sürülüyor. Bu koşullar sağlanmadığında prim günü doldurulsa bile emekli olunamıyor. Emekli olabilmek için belli bir sigorta başlangıç zamanı olması gerekiyor. Bunun için bir kere bile olsa bir iş yerinde sigortalı çalışmış olmak yeterli. Bunun dışında önemli diğer faktör ise prim ödemesinin yapılmış olması. Kadınlarda emeklilik için diğer önemli unsur ise, yaş haddinin doldurulmuş olması.

Emeklilik Yasasında Yapılan Değişikliler Neler?

Üzerinde en sık değişiklik yapılan yasa emeklilik yasası. Kadınlarda emeklilik şartları da bu değişikliklerden etkileniyor. Emeklilik yasasında yapılan değişiklikler şu üç kısımda incelenebilir:

  • 1999 yılında getirilen kademeli emeklilik yasası ile, 1999 yılından sonra işe başlayan personel için kademeli olarak emekli olabilme düzenlemesi yapıldı.
  • 1999 ile 2008 yılları arasında getirilen düzenleme ile bu yıllar arasında emekli olacak kadınlar için 58 yaşını doldurmuş olma şartı getirildi. Prim ödemesini doldurmuş olanlar için yaş haddi bekleme zorunluluğu konulmadı.
  • 2008 yılında gelen düzenleme ile ise bu yıldan sonra emeklilik başlangıcı olanlar için 7200 iş günü doldurmuş olma zorunluluğu getirildi. Buna göre kadınlar en az 58 yaşında en çok ise 65 yaşında emekli olabilecekler.

Ekonomi Haberleri