Türkiye’de hem ikinci el araç piyasası hem de gayrimenkul piyasası çok yüksek fiyatlamaların görüldüğü yerler olarak şikayet alıyordu. Artan fiyatların bir kısmının normal olmadığı bilinirken bu fahiş fiyatlamalara karşı Ticaret Bakanlığı’nın bazı denetimleri ve tedbirleri olmuştu. Şimdi ise hem gayrimenkul piyasası için hem de ikinci el araç piyasası için Ticaret Bakanlığı yeni bir yönetmelik değişikliğine gitti.
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİ YAPILDI!
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık bu piyasalarda uygulanacak yeni kurallar belirlendi.
İKİNCİ EL OTOMOBİL VE TAŞINMAZ SATIŞLARINDA GEÇERLİ!
Alınan karar gereği başkasına ait ikinci el otomobilleri veya taşınmazları satacak olanların uyacakları kurallar belirlendi. Buna göre satışı yapmak için yayınlanacak olan ilanlar yayınlanmadan önce gerçek kişilerin adı, soyadı ve TC kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarası, tüzel kişinin unvan ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayınlanmasından önce doğrulamak gerekecek. Bu doğrulanmış bilgilerin de güncel oldukları sağlanacak.
Konulan ikinci bir kural ise ilan yayınlayacak olanlar sadece kendilerine, eşlerine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olan araçların veya gayrimenkullerin ilanlarını yayınlayabilecekler. Bir başkasına ait olan araç ve gayrimenkuller için satış ilanı yayınlanacaksa aracın sahibi tarafından yetkilendirildiği ispatlanacak.
100 BİN TL CEZASI VAR!
Ticaret Bakanlığı yapılan değişikliklere dair, “Gerçekleştirilen yeni düzenlemeyle birlikte, başkalarına ait taşınmazların ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmalarının yanısıra, ilanın yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğü getirilmektedir.
Tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bahse konu yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler ile mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacaktır.” açıklamasını yaptı.
Öte yandan yapılan yönetmelik değişiklikleri 2 ay sonra yürürlüğe girip uygulanmaya başlanacak.