Türkiye ekonomisinde enflasyonist etki hız kesmeden kendisini gösteriyor. Temmuz ayına kadar baz etkisi ile beraber düşüşte görünen enflasyon baz etkisinin ortadan kalkması ve Temmuz ayında yağmur gibi yağan zamların ardından yeniden yükselişe geçti. TÜİK’in resmi verilerine göre haziran ayında yüzde 38,21 olan yıllık enflasyon Temmuz ayında yüzde 47,83’e fırladı. Bu önemli gelişme Türkiye ekonomisinde çoğu beklentiyi değiştirdi. En çok da enflasyonist etkiyle dolar kuru beklentileri değişti.
İKİ DEV BANKA DOLAR KURU TAHMİNLERİNİ DEĞİŞTİRDİ!
Türkiye ekonomisi tabancı dev bankalar tarafından yakından takip ediliyor ve bu bankalar tarafından yatırımcı müşterilerine yönelik bazı ön değerlendirmeler yapılıp yatırım fikirleri veriliyor. Bu kapsamda Deutsche Bank ile HSBC tarafından Türkiye ekonomisine dair yeni bir değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirmede dolar kuru beklentileri değiştirildiği görülüyor.
HSBC DOLAR KURU TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ!
HSBC tarafından dolar kuru tahmininde değişiklik yapıldığı bildirildi. Buna göre banka daha önce yıl sonu dolar kuru beklentisini 27 TL olarak açıklamıştı. Bu beklentinin aşıldığını bildiren bankanın kıdemli ekonomistleri yazdıkları raporda yıl sonunda dolar kurunun 29 TL olmasını öngördüklerini bildirdiler. 2024 yılı için ise dolar kurunda 32 TL beklentisinin olduğunun altı çizildi.
HSBC analistleri yapılan tahmin değişikliğinin gerekçelerini de açıkladılar. Buna göre dış ticaret açığındaki genişleme, artan enflasyon, turizm sezonunda bile cari işlemler dengesinde beklenen iyileşmenin olmaması, turizm gelirlerinden gelen desteğin Kasım ayından itibaren azalacak olması gibi gelişmelerle dolar kuru yükseliş eğiliminde olacak.
DEUTSCHE BANK SERT YÜKSELTTİ!
Dolar kuru tahminini değiştiren bir diğer dev banka ise Alman bankası Deustche Bank oldu. Deutsche Bank analistleri tarafından hazırlanan yeni raporda 2023 yıl sonu dolar kuru beklentisi 32 TL’ye yükseltildi. Bu tahmin daha önce 27 TL olarak açıklanmıştı. Bankanın 2024 yıl sonu dolar kuru tahmini ise 35 TL olarak açıklandı. Bu sert yükselişin artan enflasyonist etkiden kaynaklandığı bildirildi.
Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde katiyen yatırım tavsiyesi verilmemiştir.