Türkiye’de ev sahipliği oranı büyük bir sorun olmaya başladı. Kiracıların sayısı artarken yaşanan problemlerin yüzde 25 kira zammı sınırlaması gibi pek de uygulanmayan yasal düzenlemeler ile çözülemeyeceği anlaşıldı. Bunun için de devlet tarafından farklı formüller devreye sokulmaya başlanıldı. Bu formüllerin ana odak noktası ise vatandaşların ev sahibi yapılmaları oldu. Devlet bu maksatla çok önemli imkanları vatandaşların hizmetine sunmaya başladı.
EV FİYATLARI BAŞKA TÜRLÜ DÜŞMÜYOR!
Talep oldukça ev fiyatlarında hangi ekonomik gelişme olursa olsun düşme imkanı bulunmuyor. Bu talebin kırılması için ise hiç evi olmayanların ev sahibi olmaları gerekiyor. Bunun için de devreye devlet desteklerinin zorunlu olarak girmesi gerekiyor. Vatandaşlar ev sahibi yapılmadıkça hem satılık hem de kiralık evlere yüksek talep gösterilecek. Bu yüksek talep de fiyatları artırıp ekstra bir enflasyon yaratacak. Büyük bir sarmalın içerisinde kalan konut krizini aşabilmek için devlet yeni destekleri devreye alıyor.
AİLE BAKANLIĞI DESTEK VERİYOR!
Aile Bakanlığı’nın barınma yardımları kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara çok özel bir desteği bulunuyor. Buna göre ihtiyaç sahibi oldukları belirlenen ve sağlıklı bir evde yaşama imkanı olmayan vatandaşlara ev satın almaları durumunda destek olunuyor. Bu destek için 500.000 TL’lik bir rakam açıklandı. Bu kapsama giren vatandaşlar yeni bir konut almaları durumunda bu destekten faydalanmaları mümkün oluyor. İhtiyaç sahibi oldukları için bu vatandaşlar aynı zamanda hiç evi olmayan vatandaşlar grubuna giriyorlar.
UCUZ KONUT KREDİSİ GELİYOR!
İhtiyaç sahibi sınıfında bulunan bir aileye konut satın almaları için 500.000 TL tutarında nakit desteği verilmesi bu aileleri ev sahibi yapmaya yetmeyecektir. Bunun için de devreye ucuz konut kredisi kampanyası girecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın duyurduğu ve sın hazırlıkları yapılan konut kredisi kampanyası kapsamında vatandaşlara 180 ay vadeli konut kredisi imkanı sağlanacak. Bu vatandaşların çekecekleri konut kredisinin aylık faiz oranının yüzde 1,20 olacağı bildiriliyor. Yapılan hesaplamalara göre 500.000 TL devlet desteği alacak olan ihtiyaç sahibi aileler bu konut kredisini de kullanarak ev sahibi olacaklar. Kira olarak ödedikleri tutarı ise bu aileler çektikleri kredinin taksiti olarak ödeyerek kira derdinden tamamen kurtulacaklar.