Gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kamu alacaklarında gecikme oranına zam yapıldı. Gecikme zammı ve tecil faiz oranlarının artırıldığı açıklandı. Peki, bu ne anlama geliyor?
YENİ MADDE EKLENDİ
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, tebliğe şu ifadenin eklendiği belirtildi:
“183 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında ihtiyati haciz tatbik edilebilmesi için, vergi incelemesine yetkili memurlarca anılan Kanunun 9 uncu maddesinde sayılan hallere temas eden bir amme alacağının salınması amacıyla gerekli işlemlere başlanılarak yapılan ilk hesaplamalara göre teminat altına alınacak alacak konusunda bir tutarın belirlenmesi ve teminat alınması yönünde bu kişilerin talepte bulunması gerekmektedir. 12/11/2022 tarihli ve 32011 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 27/5/2022 tarihli ve Esas No:2021/6, Karar No:2022/2 sayılı kararı nedeniyle vergi incelemesi tamamlanarak vergi inceleme raporunun vergi dairesine intikal etmesinden sonra maddenin bu bendine göre ihtiyati haciz kararı alınması mümkün bulunmamaktadır. Ancak, vergi inceleme raporunun vergi dairesine intikalinden sonra 6183 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde yer alan diğer gerekçelerden herhangi birinin bulunması halinde ihtiyati haciz tatbik edilebileceği tabiidir”
YÜZDE 4,5 SEVİYESİNE ÇIKARILDI
Amme alacaklarının tahsili için kamu alacaklarına uygulanan tecil faiz oranı yıllık olarak yüzde 36’dan yüzde 48 seviyesine çıkartıldı. Karar gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete’de yayımlanan kadara göre gelir İdaresi Başkanlığı’nın tahsilat genel tebliğinde değişiklik yapan tebliğ yayımlandı. 21 Mayıs tarihinden itibaren yüzde 48 olarak tespit edilen tescil faiz oranı yıllık olarak yüzde 36 oranında uygulanıyordu. Buna göre gecikme oranı her ay ayrı ayrı uygulanacak şekilde yüzde 3,5’tan yüzde 4,5 seviyesine çıkarıldı.
AMME ALACAKLARI NE DEMEK?
Resmi Gazete’de yayımlanan karar sonrasında vatandaşlar amme alacaklarının ne olduğunu merak ediyor. Çeşitli kanunlar çerçevesinde düzenlenen ve oranlarının belli olduğu yargılama gideri, vergi, borç, para cezası gibi olacaklar olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak bu kısmının vergi ve harçların oluşturduğu bilinmektedir.