Türkiye’de ekonomik gelişmeler özellikle ihtiyaç sahipleri için çok zorlu bir sürecin yaşanmasına neden oluyor. Geçim şartları zorlaşınca bu kişilerin yaşam kaliteleri de düşüyor. Bundan dolayı sosyal yardımların çok önemli bir görevi var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu çerçevede her ay milyonlarca kişiyi destekliyor. Bu kişiler ihtiyaçlarının bir kısmını bu destekler ile karşılayabiliyorlar.
YAŞLILARA AYLIK BAĞLATAN SOSYAL YARDIM!
Yaşlı vatandaşların pek çalışma imkanlarının olmaması onlar için hayatı daha da zorlaştırabiliyor. Hayatları boyunca birikim yapamamış, buna dair bir imkan bulamamış, emekli olma hakkı elde edememiş kişiler 65 yaş şartı ile devlet tarafından maaşa bağlanıyorlar. Bu sosyal yardımı alabilmek için kişinin önce sosyal güvencesinin olmaması gerekiyor. Sonrasında ise gelir şartına bakılıyor.
Yaşlı aylığı alabilmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gelir şartını farklı bir şekilde hesaplıyor. Normalde hane içinde kaç kişi yaşıyorsa elde edilen toplam gelir o kadar kişi sayısına bölünüyor. Yaşlı aylığı için bu sistem uygulanmıyor. Yaşlı aylığı yardımı almayı talep eden vatandaşın ve varsa eşinin toplam aylık geliri toplanarak kişi sayısına bölünüyor. Evde yaşayan diğer kişiler bu hesaplamaya katılmıyorlar. Çıkan sonuç 5.667 TL’yi aşmıyorsa bu kişiye yaşlı aylığı bağlanabiliyor.
NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vatandaşlara yaşlı aylığı olarak her ay 4.181 TL tutarında ödeme yapıyor. Ancak burada ek ödemeler de veriliyor. Bu çerçevede ihtiyaç sahibi olunduğu için elektrik tüketim desteği alınıyor ve bu tutar 310 TL’ye kadar olabiliyor. Aynı şekilde doğalgaz faturası desteği de verilirken bu tutarın da 438 TL’ye kadar olduğu belirtildi.
Yaşlı aylığı alma hakkı elde eden hak sahiplerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her ay toplamda 4.929 TL ödeme yapılıyor. Kişisel ekonomik koşullar değişmedikçe bu verilen yaşlı maaşı kesilmiyor.