Hangi borçlar yapılandırma kapsamında olacak?

Borç yapılandırmasıyla ilgili önemli detaylar netleşmeye başladı. Borçlar 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Ama bazı önemli kriterler bulunuyor.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren borç yapılandırma konusunda detaylar netleşmeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 26 Eylül'de yayımladığı karar, kredi ve kredi kartı borçlarının 60 aya kadar yapılandırılabilmesine olanak tanıyor.

BDDK'nın kararına göre, 26 Eylül tarihinden önce kullandırılan ve bu tarih itibarıyla anapara veya faiz ödemelerinin tahsili 30 günden fazla gecikmiş olan krediler yapılandırma kapsamına alınacak. Kredi kartları için de benzer bir durum söz konusu; 26 Eylül'e kadar asgari ödemesi yapılmamış olan kredi kartları yapılandırılabilecek. Borçluların yapılandırma için 1 yıl içinde başvurması gerekiyor.

YAPILANDIRMA KAPSAMI VE MERAK EDİLENLER

Borç yapılandırmasının ayrıntıları konusunda hala netleşmemiş noktalar bulunuyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve bankalar, uygulamanın detayları için bir araya geldi. TBB'nin, BDDK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) görüş isteyeceği ve önümüzdeki günlerde bankalara yapılandırma ile ilgili tüm ayrıntıları içeren bir yazı göndermesi bekleniyor.

YAPILANDIRMA FAİZİ NE KADAR?

Yapılandırma sürecinde, kredi ve kredi kartı borçları 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Kredi kartlarında, her aya düşen taksit miktarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

Yapılandırmada uygulanacak faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi. Örneğin, 50 bin liralık bir borcun 12 aya taksitlendirilmesi durumunda toplam geri ödeme 64 bin liraya ulaşacak ve aylık taksit tutarı 5 bin 340 lira olacak. Aynı borcun 60 ay vadeyle taksitlendirilmesi halinde ise toplam ödeme 133 bin liraya çıkacak ve aylık taksit 2 bin 228 lira olarak asgari ödeme tutarına eklenecek.

Ekonomi Haberleri