Evde Kalma / Bekarlık Vergisi 2024 ve Çocuk Yapmayana Ekstra Vergi! Düşen nüfusa vergi ayarı kulisi

Türkiye nüfusu büyük bir hızla düşerken düşen nüfusu arttırmak için yeni vergi düzenlemesi hazırlığı olduğu iddia edildi. Halk arasında evde kalma vergisi olarak anılan bekarlık vergisi ve çocuk yapmayana ekstra vergi iddiası!

Evde Kalma / Bekarlık Vergisi 2024 ve Çocuk Yapmayana Ekstra Vergi! Düşen nüfusa vergi ayarı kulisi - TÜİK tarafından açıklanan nüfus verileri sonrasında Türkiye'de büyük bir tartışma başlarken düşen nüfus artış hızı ve artan yaşlı nüfus oranı alarm zillerinin çalmasına neden olmuştu. Süreçte 3 çocuk yapana ÖTV'siz araba ve faizsiz konut kredisi, asgari ücret maaşı kadar destek gibi pek çok fikir ortaya atılmıştı.

Geride bıraktığımız yıllarda gündeme gelen bekarlık vergisi ve çocuk yapmayana ekstra vergi iddiaları da bir kere daha gündeme geldi. Hükümetin evliliği ve çocuk yapmayı teşvik etmek için olumlu destekler kadar olumsuz uygulamalara da yer vermesi gerektiğini ifade eden uzmanlar nüfus artış hızındaki yavaşlamanın Türkiye için terör kadar önemli bir sorun olduğunu belirterek acil tedbir alınması gerektiğini ifade ettiler.

EVDE KALMA / BEKARLIK VERGİSİ 2024! EVLENMEYENLERE VERGİ CEZASI NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından ilk olarak 2020 senesinde gündeme taşınan bekarlık vergisi büyük tartışmalara neden olmuştu. 30 yaşına kadar evlenmeyen kişilere getirileceği iddia edilen vergi bu nedenle halk arasında evde kalma vergisi olarak anılmaya başlanmıştı. TÜİK tarafından açıklanan son nüfus verisi sonrası söz konusu vergi bir kere daha gündeme geldi.

BEKARLIK VERGİSİ TÜRKİYE! EVDE KALMA VERGİSİ NE ZAMAN KALDIRILDI, YENİDEN GELECEK Mİ, YASALAŞTI MI?

Konu ilk gündeme geldiğinde Sabah Gazetesi yazarı Mevlüt Tezel yapmış olduğu açıklamasında "Bekarlara vergi tartışmasını bu topraklarda ilk başlatan Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı Bey'di. 1929, 1932, 1940 ve 1944 yıllarında Bekarlık Vergisi'nin konulmasında ısrar etti. Nihayet Bekarlık Vergisi, 1949 yılında Gelir Vergisi Kanunu'nun 90. maddesi ile Bekarlık Zammı olarak yasalaştı.

Yasa, Sırrı Bey'in tam istediği gibi çıkmasa da belli oranda evlenme teşvik edildi. Aslında Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın dediği gibi maaşlar üzerindeki vergilendirmede aile yükümlülükleri de (evli, çocuk sahibi vs.) dikkate alınmalı. Vergi oranları bu yükümlülüklere uygun olarak belirlenmeli. Bekar ve çocuksuz bir çalışan ile evli ve çocuklu çalışanlar, aşağı yukarı aynı oranda vergiye tabiye tabi olması adil değil." diyerek düzenleme hakkında bilgi vermişti.

ÇOCUĞU OLMAYANLARA EK VERGİ GELECEK Mİ, YENİ VERGİ DÜZENLEMESİNDE NELER VAR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketinde bu yönde çalışmalar olduğu iddia edilse de konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak çocuk sahibi olan kişilere uygulanan vergi oranı ile çocuğu olmayan kişilere uygulanan oranın değiştirilmesi gibi düzenlemelerin gündemde olduğu belirtiliyor.

Ankara kulislerine düşen haberlerin doğruluğunu ise önümüzdeki günlerde açıklanacak olan paketin içeriği belirlenecek. Ancak düşen doğum oranı, yükselen evlilik yaşı ve nüfus artış hızındaki düşüşe yönelik olarak hükümetin yeni tedbir paketi için tedbir paketi açıklayacağına kesin gözü ile bakılıyor.

Ekonomi Haberleri