Ev sahipleri son 2 yıldır uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırlamasından dolayı önemli tutarlarda kayıplarla karşılaştılar. Şu anda yıllık enflasyonun yüzde 75 olduğu bir piyasa ortamında ev sahipleri yüzde 25 kira zammı yapmaları durumunda yüzde 50’lik net bir değer kaybı yaşanıyor. Bu da resmi enflasyon rakamlarına göre böyle oluyor. Bir vatandaşın enflasyonu var ve ev sahiplerinin kayıpları orada daha da fazlalaşıyor.
KİRAYA TEK ZAM YETMİYOR!
Ev sahipleri son 2 yıldır yaşadıkları kayıpları telafi etmenin planlarını yapıyorlar. Kira zammında eski sisteme dönüleceği için son 12 ayın TÜFE oranı kadar ev sahipleri kiraya zam yapabilecekler. Bu da Temmuz ayı verilerine göre yaklaşık yüzde 60 seviyelerinde bir rakam olacak. Ancak ev sahipleri bu zam oranına ikna olacak gibi görünmüyorlar. Daha fazlası için farklı bir formül devreye giriyor ve kiraya ek bir zam uygulaması daha yapılabiliyor.
MAHKEME KARAR VERİYOR
Ev sahipleri kira olarak uygulanan rakamın düşük kaldığını ve ekonomik realite ile uyumlu olmadığı gerekçesi ise kira tespit davası açabiliyorlar. Eğer kiracının 5 yıllık kiracılık süresi dolmuş ise mahkemede ilgili evin kirasının belirlenmesi için bilirkişi raporu hazırlanıyor. Bu rapor hazırlanırken dava konusu olan evin kirası farklı parametreler değerlendirilerek belirleniyor.
Bilirkişi raporunda yazılı olan yeni rakam üzerinde kiracı için eski kiracı indirimi de uygulanıyor. Çıkan nihai rakam ise yeni kira fiyatı oluyor. Bu şekilde belirlenen yeni kira fiyatları genellikle kiracıların aleyhine bir rakamla neticeleniyor. Böylece ev sahipleri kiraya 2-3 kat bile zam yapmış olabiliyorlar. Üstelik mahkemede belirlenen kira bedelini hem ev sahipleri hem de kiracılar kabul edememezlik yapamıyorlar.