Türkiye’de memurların uzun bir süredir beklenen maaş zamları ile alakalı sürecin sonuna gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada memur maaşlarına yapılacak zammın 5 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon rakamlarının ardından ilan edileceğini söyledi. Herkes memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak ederken bu maaş zamlarına dair çok önemli bir gelişme deha yaşandı.
ERDOĞAN’A YAKIN GAZETECİ AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bazı gazetecilerin yakınlığı kamuoyunda da biliniyor. Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi de bu gazetecilerin başında geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok uzun yıllara dayanan dostluğu bulunan Abdülkadir Selvi yazdığı kulis haberleri ile zaman zaman dikkat çekiyor. Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında memur maaşlarına dair bazı önemli bilgiler paylaştı. Peki memur maaş zamları nasıl yapılacak?
KADEMELİ ARTIŞ OLACAK
Memur maaşlarına yapılacak olan zamma dair yeni bilgiler veren Abdülkadir Selvi, “En düşük memur maaşı 22.000 TL’ye çıkıyor. Buna göre öğretmen, doktor, hemşire, polis, mühendis aylıklarında kademeli olarak artış yapılacak.” dedi.
Abdülkadir Selvi’nin bu ifadelerine göre memur maaş zamlarının bir kısmı netleşti. En düşük memur maaşı 22.000 TL’ye yükselecek ve bu rakamın üzerinde bir ekleme yapılmayacak. Memur sendikaları en düşük memur maaşının önce 22.000 TL’ye çıkarılıp üzerine Temmuz zammı eklenmesini talep etmiştiler ama bu talebin kabul görmediği ortaya çıktı.
MAAŞ ZAMMININ ÜZERİNE SEYYANEN ZAM EKLENECEK
Memur maaş zamlarına dair bir başka bilgi daha veren Abdülkadir Selvi, “Kademeli artışlar yapılacak. Bir yüzde artış uygulanacak ve onun üzerine seyyanen bir zam yapılacak. Örneğin yüzde 25 maaş zammı yapılacak üzerine 7.000 TL seyyanen zam verilecek. Kademeye göre bu seyyanen zam 8.000 TL, 10.000 TL olabilecek.” ifadelerini kullandı.
Memur maaş zamları ile alakalı olarak usul ortaya çıkmış oldu. Maaş zamları için bu usul uygulanması durumunda ana belirleyici olan oransal artış olmayacak. Uygulanacak olan seyyanen zammın tutarı daha fazla olacak. Refah Payı artışının da pek bir önemi kalmayacak. Tahminlere göre memurlara toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı toplamı yüzde 16-17 seviyelerinde bir zam verilecek. Bunun üzerine refah payı artışı eklenerek bu rakam yüzde 20’ye veya yüzde 25’e eklenecek. Bu maaş zammı olacak ama asıl zam seyyanen zam adı altında verilecek olan ek zam olacak.