Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler kapıda. Hükümetin gündeminde yer alan Emeklilik Sistemi reformu, yaş koşulu başta olmak üzere birçok parametrede değişiklik öngörüyor. Kulislerde dolaşan bilgilere göre, 2035 yılına kadar kademeli olarak 65 yaş şartının getirilmesi planlanıyor. Bu değişiklik, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak adına atılacak adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.
EMEKLİ-ÇALIŞAN DENGESİ BOZULUYOR
Mevcut düzenlemede 2035 yılına kadar kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, yeni düzenlemeyle birlikte kademeli olarak artırılarak 65'e çıkarılacak. Bu değişiklikle birlikte prim gün sayısı, ödenen primlerin miktarı ve aylık bağlama oranları da yeniden ele alınacak.
Türkiye'de emeklilik sisteminin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri, emekli sayısının çalışan sayısına oranla hızla artması. Güncel verilere göre, ülkemizde 27 milyon 240 bin çalışana karşılık 16 milyon 120 bin emekli bulunuyor. 9 ilde emekli sayısı çalışan sayısından daha fazla. Bu durum, emeklilik sisteminin uzun vadede sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor ve acil önlemler alınmasını gerektiriyor.
REFORM PAKETİ NELERİ İÇERİYOR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar, sadece yaş şartıyla sınırlı değil. En düşük emekli maaşının yeniden belirlenmesi, ödenen prim ile bağlanan aylık arasındaki dengesizliklerin giderilmesi ve emekli olacaklar arasındaki zam farklarının ortadan kaldırılması da gündemde.