Emeklilik sistemi Türkiye’de alarm verdi. SGK’nın yönettiği sistemin devam ettirilmesine ilişkin büyük riskler ortaya çıktı. Nüfusun yaşlanmaya başlaması ile beraber SGK’nın yükü ilerleyen yıllarda çok daha fazla artacak. Yapılan çalışmalara göre şu anda 1,65 çalışan 1 emeklinin maliyetini karşılıyor. Bu oran ilerleyen yıllarda çok daha düşecek. Sistemin aynı şekilde devam etmesi durumunda SGK’nın emekli maaşlarını ödeyememe riski dahi bulunuyor.
KADEMELİ EMEKLİLİK BEKLEYENLERE KÖTÜ HABER!
Yapılacak olan emeklilik reformunda kademeli emeklilik için bir düzenleme yer alması beklenmiyor. Sistem açık vermeye başlamışken emekli sayısını artırmaya yönelik bir düzenlemenin hayata geçirilmesi imkansız olarak görülüyor. Bundan dolayı kademeli emeklilik uygulamasına ilişkin yaklaşık 5 milyon vatandaşa müjde verilemeyecek. 1999 -2008 arasında ilk defa sigortalı olanlar mevcut emeklilik şartları ile emekli olmaya devam edecekler.
AYLIK BAĞLAMA ORANI DÜŞECEK!
Emeklilik reformu içerisinde aylık bağlama oranının düşmesi de planlanıyor. Şu anda 1999 öncesi, 1999 – 2008 arası ve 2008 sonrası şeklinde 3 farklı aylık bağlama oranı uygulanıyor. 2008 sonrası için emeklilikte aylık bağlama oranı yüzde 40’lara kadar geriliyor. Buna bir müdahale yapılarak bir miktar daha düşürülmesi konusunda Çalışma Bakanlığı’nda hazırlık yapıldığı iddia ediliyor.
İKİNCİ MAAŞ DEVREYE GİRECEK!
Emekli sayısının yükselmesi ve yükselmeye devam edecek olması ile emeklilere çok daha yüksek maaşlar verilmesi imkansız hale geldi. Bunun için de ikinci bir formül devreye sokulacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hayata geçirilecek. Bu uygulamada çalışanlar çalıştıkları sürece sistemde kalacaklar. Her ay işveren, çalışan ve devlet bu sisteme prim öder gibi katkı sağlayacak. Emekli olunduğunda ise çalışanlar hem SGK’dan emekli maaşı alacaklar hem de Tamamlayıcı Emekli Sistemi’nden emekli maaşı alacaklar. 2 emekli maaşı alacak olan emeklilerin ekonomik durumları toparlanacağı için SGK’nın yükü ekstra zamlarla ağırlaşmamış olacak.
Emeklilik sisteminde yapılacak olan değişikliklerin kısa sürede hükümetin ve TBMM’nin gündemine alınması bekleniyor. Ancak bu yeni sistemin ne zaman uygulanmaya başlanacağı ilgili kanun teklifi ortaya çıktığında netleşecek.