Deprem kahini orayı işaret etti! 6.7 şiddetindeki deprem kapıyı her an vurabilir - Türkiye 6 Şubat 2023 Pazartesi günü sabaha tarihinin en büyük deprem felaketi ile uyanmış, Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem 11 ilde büyük bir yıkıma neden olmuştu.
Yaşanan deprem felaketi sonrasında pek çok ilde binlerce bina yıkılırken enkaz altında kalan kişileri kurtarma çalışmaları devam ederken bu sefer öğlen saatlerinde yine Kahramanmaraş merkezli olarak 7.6 şiddetinde ikinci bir deprem yaşanmış peş peşe yaşanan iki büyük deprem felaketinde hayatını kaybeden kişilerin sayısı 50 bini aşmıştı.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ SONRASI FAY HATLARI HAREKETLENDİ!
Yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında açığa çıkan devasa enerji ne yazık ki yakın fay hatlarını da harekete geçirirken yaşanan son depremleri değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki "Hatay rahatladı. Şimdi artçılar olur, o da normal. Asıl sorun ikinci hareket eden ana blok. Kahramanmaraş, Malatya ve Bingöl daha yerine oturmadı. Orada 6 ile 6,7 arasında deprem oluncaya kadar sıkıntı devam edecek" diyerek asıl riskli bölgenin Kahramanmaraş, Bingöl ve Malatya olduğunu dile getirdi.
ADANA'DA DEPREM OLUR MU, DEPREM RİSKİ VAR MI?
Adana'da yaşanan son depremi değerlendiren Baki "Şimdi Adana'da önemli derecede risk geçmiş vaziyette. Yüzde 98, yüzde 99 oranında risk geçmiş vaziyette. Yani hasarsız evlere girilebilir. Bir sıkıntı fazla yok. Asıl sıkıntı hafif enerji birikimi olan Ceyhan, Saimbeyli, Kozan ve Osmaniye arasında. 4,5'in altındaki depremler normal depremler. Zaten bu dünyada deprem olmazsa hayat olmaz" diyerek "Oluşan 4,5 aşağısı depremler o enerji birikiminin boşalması. Fay deprem üretmez. Basınç deprem üretir. Yani 'Fay stres biriktirir' diye bir laf yok. 60-70 yıldır kaç tane deprem oldu ülkemizde. Deprem olabilir demek bilimsel bir yaklaşım değildir. Normal sıradan vatandaşımızın, köydeki nenemizin söylediği bir laftır" değerlendirmesinde bulundu.