Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon sorunu karşısında uygulanan para politikalarının sonuç verip vermeyeceği merak edilirken Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonu değerlendiren Cevdet Yılmaz hangi süreçlerin ardından tek haneli enflasyona ulaşılacağını açıkladı.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ PLANI!
Enflasyon değerlendirmesi yapan Cevdet Yılmaz, “Enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 65 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Kademeli bir şekilde enflasyonun düşerek 2026 yılında tek haneli enflasyona ulaşmayı hedefliyoruz. Aylık bazda enflasyon bir miktar düşmeye başladı. Yıllık bazda enflasyon düşüşünün etkisini ise 2024 yılının ortalarında göreceğiz. Yıllık enflasyonda ciddi bir düşüş ile 2024 yılının ikinci yarısında takip edeceğiz. Kademeli bir şekilde enflasyon düşecektir. 2026 yılına geldiğimizde ise yeniden tek haneli enflasyona ulaşmış olacağız.” dedi.
Enflasyon ile mücadelenin kolay olmadığını söyleyen Cevdet Yılmaz, “Enflasyon ile mücadele etmenin bazı riskleri var. Enflasyonu çeşitli politikalarla düşürebilirsiniz ama o zaman işsizlik olur, piyasa sıkıntıya düşer, vatandaş zor durumda kalır. Biz bunu yapmayacağız. Enflasyonu düşürmek için planlama yaparken yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı göz ardı etmiyoruz. Tam bir denge politikası uyguluyoruz. Katma değer üretip ekonomiyi sürdürülebilir hale getirirseniz enflasyon ile mücadele de güçlenir.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE BÜYÜYOR!
Türkiye’nin büyüme ve kişi başı düşen milli gelirine dair rakamları paylaşan Cevdet Yılmaz, “Dünya 2002-2022 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 3,6, Türkiye aynı dönemde yıllık ortalama 5,4 büyüdü. Dünya ortalamasının 1,8 puan üzerinde bir büyüme kaydettik. Pandeminin yaşandığı 2020-2022 yılları arasında da kümülatif olarak dünya yüzde 7, Türkiye ise yüzde 20'ye yakın bir büyüme performansı sergiledi.
Kişi başına milli gelir nominal dolar bazında 2002'de 3 bin 608 dolar iken 2022'de 10 bin 659 dolara yükseldi. 2002'de satın alma gücü paritesine göre 9 bin 279 dolar olan kişi başı milli gelir de 2022'de 37 bin 445 dolara çıktı. Türkiye bu süreçte düşük orta gelirli ülkeler kategorisinden orta yüksek gelirli ülkeler kategorisine geçti.” şeklinde konuştu.