SGK sisteminde her ay 16 milyondan fazla kişiye emekli maaşı ödeniyor. Emeklilik işlemleri yapılan ve maaşları bağlanan kişiler her ay emekli aylıklarını alıyorlar. Ancak SGK tarafından yapılan denetimlerde bazı kişilerin emekli maaşlarının yanlış hesaplandığı veya emekli olma hakkı olmamasına rağmen emekli edildikleri tespit edilebiliyor. Bu durumda o kişinin emekli maaşı kesilerek o güne kadar yapılan ödemeler de geri istenebiliyor.
HATA VATANDAŞA AİT İSE YANDI!
Emeklilik sisteminde yapılan hatanın kaynağı vatandaş ise yapılan uygulama da belli oldu. Bu kişilerin son 10 yıllık sürede aldıkları tüm maaşlar yasal faizi ile hesaplanarak geri isteniyor. Taksit yapılma imkanı bulunurken emekli maaşı da kesildiği için büyük bir mağduriyet ortaya çıkıyor.
HATA SGK’DAYSA NE OLUYOR?
Emeklilik işleminde hatanın vatandaş ile alakası olmayabilir. SGK’nın sistemsel veya personel hatası ile mağdur olan emekliler yine aldıkları paradan sorumlu oluyorlar. Ancak bu sefer son 10 yıl değil son 5 yıl içerisinde yapılan tüm ödemeler geri istenebiliyor. Üstelik ilk 2 yıl da herhangi bir faiz uygulanmıyor daha sonraki yıllarda yasal faiz üzerinden hesaplama yapılıyor.
VATANDAŞ SGK’DAN TOPLU PARA DA ALABİLİYOR
Yapılan denetimlerde eğer vatandaşa düşük emekli maaşı bağlanmışsa bu durumda düzeltme de yapılıyor. Bu vatandaşa geçmişe dair ödenmeyen maaş farkları da hesaplanarak toplu para iadesi yapılıyor. Eğer fazla maaş verilmişse vatandaştan para geri isteniyor.
KİMLERİN MAAŞLARI KESİLİYOR
Emekli maaşlarının kesilmesi bazı durumlarda gerçekleşebiliyor. Bu koşullar şöyle açıklandı:
-Prim borcu olduğu için Bağkur sigortalılık süreleri durdurulabiliyor. Bu süreler sadece ihya ile sigortadan saydırılabiliyor. Bunun koşulu da durdurulan sürenin tamamının ihya edilmesi oluyor. Durdurulan sigortalılık süresi için ise borçlanma yapılamıyor. Durdurulan sigortalılık süresine denk gelen borçlanmalar sonradan tespit edilirse emekli maaşları kesiliyor.
-Aynı anda birden fazla işverene bağlı olarak SSK’lılar çalışabiliyorlar. Bu işverenler ayrı ayrı prim ödemesi yapıyorlar. Ancak bir çalışan bir ayda en fazla 30 gün sigortalı olabilir. Hesaplamada bu primler ayrı ayrı hesaplanmışsa primler geçerli olmayacağı için emeklilik şartı sağlanmamış oluyor. Bu kişilerin de emekli maaşları kesiliyor.
-Anne ve babasına ait iş yerlerinde çalışan 18 yaşından küçük çocukları sigortalarının geçerli olabilmesi için çalışmanın yapıldığı tarihte mahkemece onaylanmış iş sözleşmesi bulunması gerekiyor. Bu şart olmazsa sigorta geçerli olmuyor. Bu durum sonradan tespit edilirse emekli maaşı kesiliyor.
-Fiilen çalışmadığı halde kendisini bir iş yerinde çalışıyor gibi gösterenlerin ödedikleri primler de iptal ediliyor. Bu durum da tespit edilince emekli maaşı kesiliyor.
-Anne ve babasından yetim aylığı almak için anlaşmalı boşanma yapanların da tespit edilmesi halinde aldıkları maaşlar kesiliyor.