Bu yöntemle işten kendiniz bile ayrılsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz!

Çalışanlar için iş hayatındaki en önemli konulardan biri olan kıdem tazminatıdır. İşten kendi rızasıyla ayrılan çalışanlar da bu tazminatı alabilir. Peki bu nasıl oluyor?

Çalışanların işten ayrılmaları durumunda en önemli haklarından biri kıdem tazminatıdır. Normal şartlarda bir işyerinde en az 1 yıl çalışan ve işten çıkarılan çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanıyor.

Ancak bazı durumlarda, çalışanlar kendi rızalarıyla işten ayrılsalar bile kıdem tazminatı alabiliyorlar.

SOSYAL GÜVENLİK UZMANI AÇIKLADI

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, kıdem tazminatı alabilmek için gereken şartları açıkladı. Yılmaz kıdem tazminatını alma haklarından birinin de emeklilik olduğunu, emeklilik koşulları hak edildiğinde kıdem tazminatının alabileceğini, burada 3 farklı dönem ve kendi içinde de yaşlılık aylığı ve kısmi aylık üstünden ayrı değerlendirmelerin mevcut olduğunu ifade etti.

Yılmaz, değişik zamanlarda işe girmiş olanların emeklilik koşullarını da ayrıntılı şekilde anlattı. "08 Eylül 1999’dan önce işe girişte 5 bin ile 5 bin 975 gün yaş sınırı 2023 senesi Mart ayı itibarı ile EYT yasasıyla kalktı. Bunun yanında ilk işe girişin ardından kadında 20 yıl, erkekte ise 25 yıl süre geçmesi lazım. Kısmi emeklilikte ise 15 yıl süre 3600 gün ve 58-60 yaş mevcut."

KIDEM TAZMİNATI ALABİLMEK İÇİN SGK'DAN YAZI ŞART DEĞİL

Yılmaz, çalışanların kendi rızalarıyla işten ayrılmaları durumunda da kıdem tazminatı alabileceklerini belirtiyor. Bunun için SGK'dan yazı almaya gerek olmadığını vurgulayan Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

"Bir çalışın kendi isteği ile işten ayrılması durumunda tazminat alabilmesi için ilk işe giriliş tarihlerine göre farklılaşmakla beraber ödemiş olduğu prim gün sayısına bakılır. Eğer prim günü ve hizmet süresi tamamladı ise yalnızca yaş koşulunu tamamlamadıysanız SGK'dan yazı alınabilir. Hatta bu işlem için bir yazı alınması da zorunlu değildir."

İşverenin de çalışanın emeklilik hakkını bilmesi durumunda, yaş şartını beklemeden kıdem tazminatını talep edebileceğini söyleyen Yılmaz, son olarak yıl sonunu bekleyerek işten ayrılmanın avantajlı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Ekonomi Haberleri