Asgari ücrete yapılacak olan yıl sonu zammı hesaplamaları gündeme gelirken asgari ücret için TBMM’de bir kanun teklifi verildiği ortaya çıktı. İzmir Milletvekili Ednan Arslan tarafından TBMM Başkanlığına 4857 sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Bu kanun teklifi ile beraber asgari ücret konusunda büyük değişiklikler yapılması öneriliyor.
Asgari ücretlilerin oranının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıklamasına göre toplam işçilerin yüzde 37’sine karşılık geldiğine dikkat çeken İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Bağımsız araştırmalar asgari ücret ve civarında aylıklarla çalışanların oranının yüzde 50 olduğunu ortaya koymaktadır. Milyonlarca çalışan kendisnin ve ailesinin geçimini bu yetersiz olan asgari ücret ile sağlamaya çalışmaktadır. Milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için asgari ücretin daha gerçekçi ve vicdani yöntemlerle belirlenmesi gerekmektedir.” dedi.
ASGARİ ÜCRETE 6 AYDA BİR ZAM!
Asgari ücrete yasal olarak yılda bir defa zam uygulaması yapılıyor. Ancak olağan dışı durumlarda ara zam uygulaması da gerçekleştiriliyor. Son 2 yıldır asgari ücrete 6 ayda bir zam yapılırken hükümetin planlamasına göre 2024 yılında asgari ücrete bir defa zam yapılacak. Verilen kanun teklifi ile beraber asgari ücrete 6 ayda bir zam yapılması yasal bir düzenleme ile belirlenmiş olacak ve maaşlar tıpkı emekli ve memur maaşları gibi yasal olarak 6 ayda bir zamlanacak.
EŞİ ÇALIŞMAYAN ASGARİ ÜCRETLİYE EK ÖDEME!
TBMM Bakanlığına sunulan kanun teklifine göre asgari ücret sisteminde çok köklü bir değişiklik öneriliyor. Buna göre eşi çalışmayan asgari ücretlilere ek ödeme adı altında yüzde 25 daha fazla maaş verilecek. Şu andaki asgari ücret üzerinden hesaplama yapıldığında net 11.402 TL olan asgari ücret eşi çalışmayanlar için 14.252 TL’ye yükselmiş olacak. Yasal düzenleme ile eşi çalışmayan asgari ücretlilerin maaşları bundan sonra daima yüzde 25 daha fazla ödenmesi sağlanacak.
Asgari ücrette köklü değişiklikler yapılmasını öngören kanun teklifi değişikliği TBMM Başkanlığı tarafından görüşülmesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildi. Komisyonda bu kanun teklifi değişikliğinin görüşülmesine dair oylama yapılacak. Eğer bu oylamada görüşülmesi kabul edilirse komisyon ve Genel Kurul onaylarının ardından resmen yürürlüğe girecek.