Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile emekli maaşlarına zam yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir çalışma başlattığı biliniyor. Ancak bu zammın ne kadar olabileceği ve ne zaman yapılacağına dair net bir bilgi kamuoyu ile paylaşılmadı. Ekim ayında TBMM’nin açılması işaret edilse de Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı açıklamada yıl sonunu hedef gösterdi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise emekli maaş zamlarına dair çok önemli detayları kamuoyu ile paylaştı.
EMEKLİLER ZAM TALEPLERİNİ İLETİYOR
Türkiye’yi adım adım gezdiklerini söyleyen Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “MYK üyelerimiz ve bakanlarımız Türkiye’nin farklı illerini ziyaret edip vatandaşlarımız işle beraber oluyorlar. Ben de Erzincan ve Aydın’da bazı ziyaretler yaptım. Bu ziyaretlerimizde emeklilerimiz ile de bir araya geldik. Temmuz ayında yapılan enflasyon farkı ile ilave zammın emeklilerimizde pek de karşılık görmediğini gördük. Bu zam yeterli değil ve hayat pahalılığı karşısında emeklilerimiz ücretlerin artırılmasını ve ilave zam istiyorlar. Biz bunları Cumhurbaşkanımıza arz ediyoruz ve titiz bir çalışma yapılması gerekiyor.” dedi.
ÇALIŞMA BAKANLIĞI BÜTÇE AYARLAMAYA ÇALIŞIYOR
Emekli maaş zammı için Çalışma Bakanlığı’nın bir çalışma yaptığını belirten Abdullah Güler, “Türkiye’nin bütçe dengelerinden başka bizim bir yer altı zenginliğimiz yok. Bütçe dengelerini bozmadan gerek çalışanların gerekse emeklilerimizin maaş ve ücretleri noktasında çalışmayı Çalışma Bakanlığımız devam ettiriyor. Bütçe dengesini bozmadan, fiyat istikrarını sağlayacak ve enflasyon hedefimiz bizim birkaç yıl içinde tek haneli rakamlar inmek. Bunu da bozmadan, ayrıca bizim en büyük parasal manada ihtiyaç duyduğumuz felaket yaşadık. 6 Şubat depremleri ile beraber 11 ilimizde hasara uğrayan şehir hayatımız var. Bütçeden ayırdığımız rakam 765 milyar TL, seneye başka rakamlar ayrılacak. Toplamda 104 milyar dolarlık maliyetle karşı karşıyayız. Bunu hem ödeyeceğiz hem çalışanlarımızın, emeklilerimizin maaş ve ücretleri noktasında beklentiyi karşılayacak bir artışı da yapmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
EMEKLİ MAAŞLARINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Açıklamalarını sürdüren Abdullah Güler, “Şu anda bütçe disiplini açısından biz ek bütçe yaptık. Aynı zamanda borçlanma limitlerini de artırdık. Bütçe disiplini içerisinde elimizde bütçe imkanlarının dışında bir kaynak yok. Bütçe kalemleri içerisinde ne kadar tasarruf ortaya çıkabilir. Emeklilerimize beklentiyi karşılayacak bedeli nasıl ödeyebiliriz? Şu anda bu çalışılıyor. Ekim ayında şunu verebiliriz, kasım ayında şunu verebiliriz diye bir ifade doğru olmaz. Ortaya bütçe imkanlarından artırabileceğimiz ne kadar bir rakam ortaya çıkacak buna bakacağız. Artırılacak rakamın sadece bu dönem için değil gelecek yılda da sürekliliği olacak bir ödemedir bu. Maaş ve ücretler ödemedir. Gelecek yıllardaki yükü hesaplanacak. Ne kadar verilebilir? Şu anda arkadaşlarımız titiz bir çalışmayı ortaya koyuyorlar.” şeklinde konuştu.
EMEKLİ MAAŞ ZAMMI HANGİ AY AY YAPILACAK?
Emekli maaşlarına yapılacak zammın zamanı konusunda net bir açıklama yapmayan Abdullah Güler, “Ekim ayı içerisinde bir şey demek mümkün değil, o zamana yetişir mi? Bütçe imkanlarında ödenebilecek bir imkan doğar mı? Neticeler ortaya çıkmadan kimse bir şey diyemez. İnşallah ekimde, kasımda çıksın. Bu ekim olur, kasım olur, aralık başı mı olur? Çalışma neticelendikten sonra ortaya çıkacaktır" dedi.