Öğretmen Adaylarını İlgilendiren Değişim AGS’de Kapsam Genişliyor

Öğretmen adaylarını yakından ilgilendiren Akademik Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ile ilgili önemli değişiklikler gündemde.

Edinilen bilgilere göre, 2026 yılında uygulanacak sınavlarda soru sayıları korunurken, konu kapsamı ve dağılımında dikkat çekici güncellemeler yapılacak.

Mevcut uygulamada olduğu gibi AGS’de toplam 80 soru, ÖABT’de ise 50 soru yer alacak. Ancak ÖABT’de soru dağılımı yeniden düzenlenecek. Buna göre 50 sorunun 40’ı alan bilgisi, 10’u ise alan eğitimi konularından oluşacak. Bu değişiklikle öğretmen adaylarının sadece alan hâkimiyetinin değil, alan öğretimine ilişkin bilgi ve becerilerinin de ölçülmesi hedefleniyor.

AGS’de Konu Başlıkları Genişletiliyor

AGS’de yer alan “Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi” konu başlığının kapsamı önemli ölçüde genişletilecek. Daha önce sınavda yer alan eğitimin tarihi, felsefi, toplumsal, ekonomik ve politik temelleri ile Türk eğitim sisteminin genel yapısına ek olarak, yeni dönemde öğretim süreçlerini doğrudan ilgilendiren birçok konu da sınav kapsamına alınacak.

Bu çerçevede öğretim yöntem ve teknikleri, sınıf yönetimi, eğitimde ölçme ve değerlendirme, öğrenme ve gelişim psikolojisi, rehberlik ve özel eğitim gibi alanların AGS’de sorulması planlanıyor. Ayrıca eğitim ve öğretim teknolojileri, eğitimde etik konular ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) ile program okuryazarlığı da kapsam dahilinde olacak.

Soru Sayısı 30’a Çıkabilir

Kulis bilgilerine göre AGS’de Eğitim Bilimleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi alanından gelen soru sayısının 30’a yükseltilmesi öngörülüyor. Beklenen dağılıma göre rehberlik, gelişim ve öğrenme psikolojisi, ölçme ve değerlendirme gibi temel alanlardan dengeli bir soru dağılımı yapılacak.

Eğitim Haberleri