Manisa Çamönü Barajı'nda su tutulmaya başlandı

İnşaatı tamamlanan Akhisar Çamönü Barajı'nda su tutulmaya başlandı.

Manisa'nın bereketli topraklarına katkı sunacak ve olası kuraklık riskine karşı sigorta olarak kullanılacak Akhisar Çamönü Barajı devreye alındı. Konu hakkında açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, gövde dolgusu tamamlanan baraj projesinde su tutulmaya başlandığını açıkladı.

Barajın sulama şebekesi hakkında da çalışmaların sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Sulama şebekesi için gerekli olan yaklaşık 12 bin 500 metre uzunluğundaki boruyu şantiyemize getirdik. Sahadaki çalışmalara başladık. Hedefimiz 2024 yılı içerisinde sulama şebekesini de bitirip, barajdan tarlalara su verebilmek” diye konuştu.

AKHİSAR ÇAMÖNÜ BARAJI SON DURUM NE?

Çamönü Barajı’nın gövde yüksekliğinin temelden 41 metre olduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Akhisar ovasında 2270 dekar araziye can suyu verecek Çamönü Barajı’nın gövde dolgusunu tamamladık.

Dolusavak, su alma yapısı ve vana odası imalatlarını da bitirdik. Yüzde 90 fiziki gerçekleşme oranına ulaşarak, barajda su tuttuk.

Çamönü Barajı’ndaki su seviyesi kış aylarındaki yağışlarla birlikte yükselecek. Üretici için suyun önemini çok iyi biliyoruz. Hedefimiz barajdaki suyu bir an önce tarlalarla buluşturarak, Manisalı çiftçilerin yüzünü güldürebilmek” dedi.

2270 dekar verimli tarım arazisini borulu-basınçlı sistem ile sulayacak Çamönü Barajı ve Sulaması tamamlandığında bölgede ürün çeşitliliği ve verim artışı sağlanacak.

Proje sayesinde üreticinin cebine 2023 yılı rakamlarıyla her yıl ortalama 7 milyon 264 bin lira daha fazla para girecek. Proje Manisa'nın değerine değer katarken çiftçilerin de desteklenmesini sağlayacak.

Çevre Haberleri