Deprem konusunda Türkiye’nin gündemi değişmiyor. Son olarak dün gece Yalova Çınarcık’ta 4,1i Gümüşhane Kelkit’te 4,3 büyüklüklerinde depremler meydana geldi. Bu depremler ile alakalı olarak uzman değerlendirmeleri yapılmaya başlandı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş önemli deprem tespitleri yaptı.
HER AN OLABİLİR!
Gümüşhane Kelkit’te meydana gelen depremin beklenen bir deprem olmadığını söyleyen Prof. Dr. Osman Bektaş, “Beklenen bir deprem olmadığı için bu depremin tekrarlanma süresini bilemiyoruz. Hem Karadeniz Bölgesi’nde hem de Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu Fayına ait fayların hızlarına dair bilgiye sahip değiliz. Bundan dolayı bu depremi analiz etmek çok güç. Şunu bilmemiz gerekiyor bu faylar üzerinden her an yıkıcı bir deprem meydana gelebilir.” dedi.
SİSMİK BOŞLUK VAR
Meydana gelen depremi detaylandıran Prof. Dr. Osman Bektaş, “Gümüşhane Kelkit depremi Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu üzerinde oldu. O fay 1939 yılında Erzincan’da Türkiye’nin en büyük depremini üretti. Bu fayın Erzincan’ın batısından itibaren bir kolu var. Kelkit vadisinden Aşkale ve Erzurum’a doğru uzanmaktadır.1939 depremi olduğunda bu kol biraz rahatlamıştı. Ancak zaman içerisinde gerilmeler arttı. 1992 yılında Erzincan’ın daha da doğusunda deprem olunca bu kuzey kolundaki fayda önemli ölçüde stres birikmiş olmalı.
Kahramanmaraş depreminden sonra özellikle son aylarda bu bölgede küçük depremler oluyordu. Bu da fay üzerindeki gerilmelerin arttığını gösterebilir. Fay haritasına baktığımızda da bir sismik boşluk ile karşılaşıyoruz. Uzun zamandır depremin olmadığı fay hattı bizi tedirgin eder. Sismik boşluk dediğimiz konu yüzlerce yıldır bu fayda deprem olmamış demektir. Depremin tekrarlanma süresini de bilmediğimizden tam bir belirsizlik içerisinde kalıyoruz. Her an bu fay üzerinden yıkıcı bir deprem olabileceğini bilmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
YIKICI DEPREM UYARISI!
Doğu Karadeniz’in deprem konusundaki durumunu değerlendiren Prof. Dr. Osman Bektaş, “Gümüşhane taban kayaç dediğimiz ana kayanın üzerinde bulunmaktadır. Bunun için de Gümüşhane’de deprem korkusuna gerek yok. Ancak Gümüşhane’nin çevresi sedimater kayaçlardan oluştuğu için o bölgelere dikkat etmek gerekir. Oralarda deprem büyüyebilir. Kuzey Anadolu Fayının kuzey kolunda sismik aktiviteyi takip etmemiz gerekir. Ancak bölgede yapı stokunun zayıf olduğunu bilmek gerekir. Trabzon, Gümüşhane deprem olmayan yerler denilerek olumsuz bir yapı stokunun oluşmasına neden oldular. Asıl felaket budur. Bu bölgede de deprem olabilir ve yıkıcı etkisi olabilir.” dedi.