Açıklama bugün Ankara Valiliği tarafından geldi. Aktarılan son habere göre 63 farklı ülkeden gelen kadınların Türkiye’de ilk defa 8 Ekim tarihinde Tandoğan Meydanı’nda yapılması planlanan Dünya Kadın Yürüyüşü’nün yasaklandığı açıklandı.
5 KITA 63 ÜLKEDEN GELİYORLAR
Dünyada 5 kıta ve 63 farklı ülkeden gelen 130 kadının katılacağı Uluslar arası Feminist Hareket Dünya Kadın Yürüyüşü oluşumu her 2 yılda bir yapılıyordu. Organizasyon bu yıl 13’üncü defa Türkiye’de Ankara’da düzenlenecekti.
Yapılan planlamalar neticesinde yürüyüşün 13. Uluslar arası toplantısı kapsamında 8 Ekim Pazar Ankara Tandoğan Meydanı’nda yapılması planlanan yürüyüş son dakika Ankara Valiliği tarafından yasaklandı. Ancak bunların dışında açılış töreni saat 10.00’da, “Uluslararası feminist hareket olarak DKY'nin 25 yıllık tarihi”, “Bir alternatif olarak feminist ekonomi”, “yaşam ve sermaye” oturumları aynı şekilde planlandığı gibi yapılacak.
VALİLİK YASAK KARARINI AÇIKLADI
Ankara Valiliği, yaptığı açıklamasında yasak kararını şu şekilde duyurdu:
“İlayda Doğa Karaman başkanlığında oluşturulan (7) kişilik düzenleme kurulu organizesinde, 08 Ekim 2023 Pazar günü 15.30-22.00 saatleri arasında ‘Dünya Kadın Yürüyüşü’nün 25’inci yıl dönümü kutlaması’ etkinlikleri kapsamında, Çankaya ilçesi Anıt Caddesi üzerinde bulunan Özel Magnet Hastanesi önünde toplanılarak Anıt Toplantı Gösteri Yürüyüşü alanına kadar yürüyüş yapılacağı ve Anıt Park’ta açık hava toplantısı düzenlenmek istenildiği bildirilmiştir.
Söz konusu etkinliğin açık alanda düzenlenmesi; 2911 Sayılı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 177’nci maddesi ile 5442 Sayılı İller İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesinin (A) ve (C) fıkraları gereğince uygun görülmemiştir.
Ancak, etkinliğin kapalı alanda düzenlenmesine yönelik valiliğimize yeni bildirimde bulunulması halinde gerekli değerlendirme yapılacaktır”
1998 YILINDA BAŞLAMIŞTI
Dünya Kadın Yürüyüşü ilk olarak 1998 yılında Kanada’da başladı. Geçtiğimiz yıl Yıldız Temürtürkan’ın uluslarası koordinatör olması ile birlikte temsilcilik ülkemize taşınırken, yürüyüşün bu yıl Türkiye’de yapılması planlanmıştı.