Çin’in yeni süper bilgisayarı afetler için hazırlandı

Son dönemde teknoloji dünyasında da büyük atılımlar yapan Çin, yeni süper bilgisayarı Tienhı-3’ ün prototipini hazırladı. Bu süper bilgisayar genetik mühendisliği, meteoroloji, deprem, büyük verilerin işlenmesi gibi önemli görevleri yerine getirecek.

Artık dünyayı teknoloji yönetiyor! Bu yüzden de teknoloji konusunda ciddi atılımlar yapan ülkeler diğerlerini geride bırakıyor. Son dönemde Çin de teknoloji alanında birbirinden önemli çalışmalar yaparak adını dünya devleri arasına yazdırmaya devam ediyor. Çin’in son atılımı ise Tianhı-3 ismini verdikleri süper bilgisayar oldu. bilgisayarın prototipini hazırlayan Çin, süper bilgisayarın özelliklerini dünya ile paylaştı. Çin’in Şinhua Ajansı’nın yaptığı açıklamaya göre; Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi ve Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi ortak bir çalışma yürüttü. Bu sayede süper bilgisayarın prototipi ortaya çıktı. Ve süper bilgisayar Tianhı-3, Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın testini geçerek onay aldı.

ESKİ NESİL BİLGİSAYARDAN 200 KAT DAHA HIZLI

Yapılan açıklamaya göre Tianhı-3, 2020 yılına kadar operasyonel olacak. Ve yeni üretilen süper bilgisayar şimdi kullanılan Tianhı-1’den yaklaşık iki yüz kat daha hızlı olacak. Hızının yanı sıra depolama alanında ciddi bir gelişme gösteren Tianhı-3, Tianhı-1’den 100 kat daha fazla depolama alanına sahip. Süper bilgisayar Tianhı-3 hakkında başka bir açıklamada Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi Başkanı LiuGuangming’den geldi. Guangming yaptığı açıklamada ‘Yeni nesil süper bilgisayarın ülkede bilim ve ekonomi alanlarındaki problemleri çözme konusunda yeri doldurulamaz bir teknolojiye sahip olmasını bekliyoruz’ dedi.

YAPAY ZEKA VE BULUT TEKNOLOJİSİ BİRLEŞİYOR

Tianhı-3 en önemli özelliği yapay zeka, bulut teknolojisi ve süper bilgisayarı birbirine entegre edildiği yüksek performanslı hizmet platformu temelinde tasarlanacak olması. Bu sayede süper bilgisayar hacılıktan depreme, enerji kaynaklarının keşfinden meteorolojiye kadar pek çok alanda büyük verilerin işlenmesi konusunda hizmet verebilecek. Tianhı-3 bir diğer önemli özelliği de işlemcilerinden, işletim sistemine kadar tüm detay ve özelliklerin yerli olarak üretilmesi. Çin süper bilgisayar üretiminde diğer ülkelerin teknolojilerinden ve parçalarından faydalanmayacak. Ve bu tamamı yerli malı olan süper bilgisayar, saniyede bir kentilyon işlem yapabilme kapasitesine sahip olacak. Zaten Çin’in daha önce ürettiği bilgisayarlar da dünyada altı ayda bir düzenlenen önemli bilgisayar yarışmasında birinciliği kazanmıştı.

Asayiş Haberleri