Ömer Aşcı

Ömer Aşcı

Altın Şehri Uşak’ta Elmas madeni

Yazarımız Ömer Aşçı, yine ilginç bir araştırmaya imz attı. Aşcı, “Altın Şehri” kabul edilen Uşak’ın elmas madeni aranan iller arasında olduğunu ileri sürdü.

Uşak’ta elmas çıkarıldığı takdirde, Uşak ekonomisinin uçacağı ve istihdamın artacağı herkesin malumu. İşte Aşcı’nın o araştırması:

Uşak'ta Elmas Madeni Var mı?

Maden Tetkik Arama Kurumu Uşak'ın da içinde bulunduğu Batı Anadolu bölgesinde Elmas olabileceğini söylüyor.

Elmas; Fransız kimyacı Antoine-Laurent de Lavoisier tarafından keşfedilen Dünya'nın en pahalı mücevher taşıdır.İlk elmas madenciliği Hindistan'da 2800 yıldan daha uzun bir süre önce başlamıştır.

Hiçbir alet elması kesemiyor, en sıcak ateş bile üzerinde en ufak bir iz bırakamıyordu. Bu yüzden birçok insan, elmasın doğaüstü yeteneklere sahip olduğuna inandı.

Elmas insanoğlunun tanıdığı en sert doğal maddedir. Yeryüzündeki en sert madenden 58 misli daha serttir. Bir elması sadece başka bir elmas kesebilir.

Elmasın en çok bulunduğu yerler olarak, Güney Afrika (Kimberley’de), Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan sayılabilir. 1967' de ilk kimberlit bacası bulunana kadar neredeyse hiçbir kaynağı olmayan Botsvana' ya bugün , elmas, Afrika' daki en yüksek yaşam standartlarından birini sağlamakta.

Kimberlit denilen Yanardağların püskürtme ağzı demek olan volkan bacalarıdır. Günümüzde birçok modern yöntem kullanılsa da elmas bulmak hala çok zorlu bir iş. Jeologlar doğanın en kıymetli taşlarını Sibirya'nın ve Kanada'nın donmuş tundralarından, Afrika'nın sıcaktan yanan çöllerine ve okyanus diplerine kadar her yerde arıyor.

Tek bir elması bulmak için bir evi dolduracak kadar toprağın elenmesi gerekiyor. Bulunanların da sadece çok küçük bir oranı kesilip cilalanarak mücevhere monte edilecek boyut ve niteliktedir.

Elmas kristallerini içerebilecek en bilinen iki yatak kayası, kimberlit ve lamproit bacalarıdır. Bunlardan kimberlitik volkanik kayalar Türkiye jeolojisi içerisinde bugüne kadar hiç rapor edilmezken, çok sayıda lamproitik volkanik kayaların varlığı, birçok araştırmacı tarafından ortaya çıkartılmıştır.

Bu çalışma, Batı Anadolu’da bugüne kadar ortaya çıkartılan lamproit bacalarının lokalitelerini vermeyi ve böylece elmas aramaya hevesli çok sayıda taş avcısına jeolojiksel, mineralojiksel ve gemolojiksel yol göstermeyi amaçlamaktadır.

Bu çalışmada bugüne kadar karakteristikleri ayrıntılı incelenen Batı Anadolu’nun 12 lamproit bacası duyurulacaktır. Bunlar; Tekirdağ-Keşan bölgesindeki Doğanca ve Kurucuköy lamproitleri, Afyon-Balçıkhisar bölgesindeki Bahçegüney ve Göktepe lamproitleri, Afyon-İlyaslı bölgesindeki İlyaslı ve Mursalini lamproitleri, Muğla-Bodrum bölgesindeki Bodrum lamproiti, Burdur-Bucak bölgesindeki Bucak lamproiti, Kütahya-Gediz bölgesindeki Ilıcasu ve Şaphanedağı lamproitleri, ve Kütahya-Emet ve Manisa-Selendi bölgesindeki Ulaşlar ve Kuzayır lamproitleridir.

Kahramanmaraş, Sivas, Çorum,Kastamonu, Uşak ve Bursa'da olmak üzere halen elmas aramalarına elverişli on adet hedef saha tespit edilmiş bulunmaktadır.

Türkiye’deki mücevher kalitesindeki elmas kristallerinin bulunmasında en temel aşama olan lamproit bacalarının envanterinin çıkartılması sağlanacaktır. İkinci aşamada ise, bu lokalitelerin süstaşı avcıları tarafından ayrıntılı araştırmaları sonucu,Türkiye’de elmasın var olup olmadığı kesin ortaya çıkartılmış olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Aşcı Arşivi