Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Yayınıdır.  
ANASAYFA

|

ENGLISH

|

ANASAYFA YAP

|

REKLAM

14 Mart 2010, Pazar

 
  Usak Gündem
  Bölgeler

Ücretsiz Tam Metin Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi

Ücretsiz Tam Metin Orta Asya ve Kafkasya Araştırmaları Dergisi

AB Projelerinin Gölgesinde Sivil Toplum
  Yorum Yap (0) Yazdır Arkadaşına Gönder
Mehmet Hasgüler
22 Ocak 2010, Cuma
mehmethasguler@hotmail.com

Kıbrıs’ta sivil toplum konusunu tartışmalı ve bu konudaki eksiklikleri sıkılmadan ortaya sermeliyiz. Kanaatimce sivil toplum adına hareket eden projeci uzman kuruluşları sivilleşme arayışlarından ayrı bir kulvara koymak önemli bir ayrım noktası olacaktır.

 

AB Kimi Destekler, Niçin Destekler?

 

Bazen öyle projeler yazılıyor ve destekleniyor ki insan gerçekten şaşırıyor! İnsan, tarafsız bir göz ile bakınca AB yetkililerinin bu projelere verdiği desteğin kriterleriyle ilgili ciddi şüpheye düşmektedir. Dahası, AB sanki projelere destek değil de ülkenin içinde beşinci kol faaliyeti yapan insanlara mali katkı koyuyor gibi…

 

İhale Usulü Sivil Toplum Örgütlenmesi 

 

KKTC’deki geleneksel anlamdaki sivil toplum örgütlerinin belli bir yerden sonra kimlik sorunu yaşamaya başlamasının aslında temel sebepleri arasında siyasal alandaki kaymalar olduğu kadar öbür yanda da bu tip projeci sivil toplum örgütlerinin ortaya çıkışını da aramak mümkündür. Önce bir proje yaz, sonra projeye referans bul, sonra da o projeye finansal destek yarat ve böylece projenin torunu olarak kendi sivil toplum örgütünü kur! İşte dünyanın her yerinde ve bu arada Kıbrıs’ta da adeta projeler ihaleye çıkıyor ve ihale usulü çalışan sivil toplum örgütleri hayatımıza giriyor!

 

Sivilleşme ve Sivil Toplum Örgütleri

 

Sivilleşme ve sivil toplum örgütleri konusu aslında ciddi olarak farklı iki alandır. Daha açık bir ifade ile projelerin ürünü sivil toplum örgütlerinin kurulması ile doğrudan militarizmi referans alan sivilleşme farklı konulardır. Dahası bu günkü halleri ile sivil toplum örgütleri sivilleşmeye katkı yapmaktan uzak bir formattadır.

 

Kapitalist Düzende bir Sektör Olarak Sivil Toplum

 

Projeler üzerinden kurgulanan sivil toplum örgütlerinin ne demokratik kitle örgütü olgusu ile, ne de demokratik katılım gibi kavramlarla uzaktan yakından alakası yoktur. Bu sivil toplum örgütleri aslında modern anlamda bir işletmecilik koludur ve bir sektördür. Bunu adlandırmak onu küçümsemek değil onunla ilgili tartışmaları gerçek konumuna oturtmaktır. Sivil toplum örgütleri piyasa ekonomisi içinde bir girişimcilik sektörüdür. Hatta bunlar için bazıları Üçüncü Sektör bile demektedirler. Turizm, eğitim nasıl birer sektörse sivil toplum örgütleri de bir sektördür ve sivilleşme veya demokratikleşme konularıyla uzaktan yakından alakası yoktur.

 

Sivilleşme ile Sivil Toplum Örgütleri Arasında Asimetrik Farklılık

Sol düşünce açısından sivil toplum örgütleriyle sivilleşme arasında asimetrik farklılık vardır. Birincisi finansal bir sahadır. İkincisi ise doğrudan militarist bir devlet yapısından sıyrılma meselesidir. İkincisine dokunmadan birincisi ömür boyu saadet içinde yaşayabilir. Arpalıklar boy attığı sürece!     

 

Yumuşak Güce Dikkat!

 

İşte, Batı emperyalizmin değişen yüzü ile bazı yandaşlara arpalık yaratma arasındaki simboyotik ilişki dikkate alındığında, aslında toplumu tabandan başlayarak demokratikleşme gibi son derece masum hatta kutsal bir görevi üstlenmiş gibi görünen bazı sivil toplum örgütlerin aslında post koloniyal yenidünya düzeninin yeni sömürgecilik anlayışının ajendaları haline dönüşmeleri gibi acı bir gerçekle karşılaşmak işten bile değildir! Unutulmamalıdır ki, modern emperyalizm silahlı kaba kuvvetin yanında ve hatta kaba güçten daha fazla batı yaşam modelini empoze ederek toplumun içselleştirmesine dayanan “yumuşak güç” kullanımını devreye sokmuştur. Burada sorulması gereken acil ve hayati soru ise sivil toplum örgütlerinin rolü ile alakalıdır. Gerçekten, sivil toplum örgütleri üzerinden pompalanan milyonlarca Euro, acaba Kıbrıs’ta barışa ne kadar katkı yapmıştır?

 

Doç. Dr. Mehmet Hasgüler
22 Ocak 2010, Cuma
 

Yazdır

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın

 Kullanıcı Yorumları (0)

YORUM YAP

bu köşe yazısı için henüz yorum yapılmamış.

yorum yapmak için tıklayın.

 Yorum
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu:
Adınız:
Yorumunuz:
 
   Yazarın Son 10 Yazısı
Kıbrıs’ta Garantiler: Srebrenika’dan Dersler
Yumurtadan Çıkmış Kabuğunu Beğenmiyor
Talat Aday Olmasın!
Nereye Kıbrıs Nereye? Kıbrıs Türk Halkı bu Oyuna Gelmez
Özür Borcu
Politika Bilimi Perspektifinden Kıbrıs Yorumları
Ban’a ne Kıbrıs’tan?
CTP’den “Bağımsız Cumhurbaşkanı” Adayı Talat
Politika’ya Takılmak
Mucize Avcılığı: Kıbrıs'ta Çözüm Rüyasına Moon da Yatıyor
 Tüm liste için lütfen tıklayın
Haber Kategorileri
Türkiye Amerika Avrupa Orta Doğu Orta Asya Kafkasya Bodrum Holidays Balkanlar Dünya Asya-Pasifik Afrika Ekonomi Bilim Teknoloji

Copyright 2009 Usak Stratejik Gündem
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu

Mebusevleri Mah. Ayten Sok. No:21 Tandoğan/Ankara
Tel: 0 312 212 28 86  Faks: 0 312 212 25 84

Sitemiz
Anadolu Ajansı
Abonesidir