Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Yayınıdır.  
ANASAYFA

|

ENGLISH

|

ANASAYFA YAP

|

REKLAM

12 Mart 2010, Cuma

 
  Usak Gündem
  Bölgeler

Ücretsiz Tam Metin Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi

Ücretsiz Tam Metin Orta Asya ve Kafkasya Araştırmaları Dergisi

Türkiye'deki Think Tank Kültürü Üzerine Bir Değerlendirme
  Yorum Yap (3) Yazdır Arkadaşına Gönder
Sedat Laçiner
6 Kasım 2009, Cuma
slaciner@gmail.com

*** Bu yazı USAK Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner'in 4 Kasım 2009 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün ve çok sayıda seçkin konuğun katılımıyla gerçekleştirilen USAK Evi açılış töreninde yaptığı konuşmanın metnidir ***

Dünya, bugünkü anlamda think tanklarla, yani düşünce araştırma kuruluşlarıyla 19. yüzyılda tanıştı.

Türkiye’de bir düşünce kuruluşunun bu anlamda ortaya çıkması ise tam 144 yıl sonra gerçekleşti: Bir üniversite bünyesinde son derece mütevazı şartlarda kurulan bu ilk denemenin gerçek anlamda etkili think tanklara dönüşmesi için bir çeyrek asır daha beklemek gerekti.

Kısacası bu işte bir hayli geciktik. Şu an yeryüzünde 5.000’den fazla think tank var. Bunların yarısı ABD’de. Think tankların neredeyse tamamına yakını dünya siyasetinde aktif rol alan ülkelere ait. Başka bir deyişle düşünce kuruluşlarının sayı ve niteliği ile gelişmişlik arasında doğrudan bir ilişki var.
 
Ülkemizde kâğıt üzerinde 50 civarında think tank görünüyor. Fakat fiiliyatta sayı 5’e, 6'ya kadar düşüyor. Bunların imkânları da son derece kısıtlı. Hepsini topladığımızda orta büyüklükte bir Amerikan düşünce kuruluşunu dahi yakalayamıyoruz. Bir örnek verecek olur isek Brookings’in yıllık bütçesi 100 milyon dolar civarında. Bu rakam Türkiye’de bazı bakanlıkların bütçesinden dahi fazla. ABD’de bu sektörde çalışan kişi sayısı 50.000’in üzerinde, Türkiye’deki rakamı söylemek dahi istemiyorum.

Kısacası çok geç kaldık, çok geride kaldık. Fakat bunu dahi tam anlamıyla fark edebilmiş değiliz.

Düşünce üretiminin ne kadar önemli olduğunu idrak edemez ve hızla açığı kapatamaz isek başkalarının inşa ettiği dünyalarda yaşamaya mahkûm oluruz.

Kendi kelimelerimizi, kendi kavramlarımızı
üretemez isek sadece bağımsızlığımız, huzurumuz istikrar ve kalkınmamız değil, akıllarımız da başkalarının işgali altına girebilir.

***

Eğer bugün bir otomobil veya tekstil üretim merkezini, yani fabrikasını açıyor olsaydık burada ne yaptığımızı daha kolay anlatabilirdim. Fakat bizler burada sadece düşünce üretiyoruz. Bir de düşünce üreten düşünceleri ve düşünce üreten insanları üretiyoruz.

Bilim dünyasının emilmesi güç fikirlerini uygulama sahasına ve kamuoylarına aktarıyoruz.

Evrensel standartlarda yerli düşünce üretimini gerçekleştiriyoruz.

Henüz think tank kelimesinin ne anlama geldiğinin dahi sorgulandığı bir ülkede kendimizi anlatmamız oldukça zor oldu ve hala da o zorluğu yaşıyoruz. Fakat bir açıdan çok şanslıyız: Bu ülkede gelişmenin sadece makine üretmek ya da turizm olmadığını, asıl gelişmenin fikri gelişme ve olgunluk olduğunu bilen bir Cumhurbaşkanımız da var.

***

Bizler bu işe bir hayalle başladık.

3 akademisyen “bizim neden bir düşünce üretim merkezimiz yok”, “neden bir Chatham House’umuz yok” diye başladık.

Gördüğünüz üzere hayal adım adım gerçeğe dönüşüyor.

İlk gün burayı kurarkenki gözlerimizdeki parıltı ve heyecanı unutmamız mümkün değil.

Bu arada bir noktanın altını özenle çizmek isteriz ki bizler bu işin think (düşünce) kısmının tank (bina) kısmından çok daha önemli olduğunun bilincindeyiz.

Bizler kurumların bina anlamına gelmediğini çok iyi biliyoruz. Kurumlar kalıcı ve düzenli hale gelmiş insan ilişkileridir, yoksa beton veya çimento değil. Bu bina inşaat olarak Türkiye’ye yaraşır bir bina olduğu kanaatindeyim, ancak binadan çok daha önemlisi içindeki insanlar. İşte bu yüzden USAK’ı kurarken ilk iş olarak inşaata başlamadık. Önce insanı inşa etmeye çalıştık, ardından binası geldi.

Bundan sonra da bizler için insan, betondan, demirden daha önemli olacak.

Düşünceyi üreten insanlarla burada tüm dünyanın iyiliği için Türkiye yaklaşımını geliştirmeye çalışacağız. Türklerin yokluğunda dünya çok çekti, artık Türkler de düşünce alanında ellerindeki hazineleri dünya ile paylaşsınlar istiyoruz. İşte USAK'ı bu yüzden kurduk.


*** Bu yazı USAK Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner'in 4 Kasım 2009 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün ve çok sayıda seçkin konuğun katılımıyla gerçekleştirilen USAK Evi açılış töreninde yaptığı konuşmanın metnidir ***


 

 




 

Doç. Dr. Sedat Laçiner
6 Kasım 2009, Cuma
 

Yazdır

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın

 Kullanıcı Yorumları (3)

YORUM YAP

 hilmi akgün   21 Aralık 2009, Pazartesi 9:06:49 AM  tarihinde yazmış
Bu tip kuruluşlar dahada çoğalmalı. Bilgi ne kadar üretilirse doğruya daha sıhhatli varılır. Ben internette biraz strateji yazıları diyerek aradım ama malesef doğru dürüst bir kuruluş yok. Üniversitelerde var ancak onlardada devamlı güncellenen yazı yok. USAK bir nebze bu boşluğu dolduruyor. Ancak benim merak ettiğim bu kuruluş gelirini nerden karşılıyor.
 ömer faruk   10 Kasım 2009, Salı 2:07:28 AM  tarihinde yazmış
ben bilgeliğinde genlerden geçtiğine bununda bir yetenek olduğuna inanırım . biz tarihte düzinelerce devlet kurmuş bir milletiz . bunları imparatorluğa taşımışız . bunu tekrar tekrar yapabildiğimiz bu bilgeliğin bizde kalıtsal olduğunu gösterdiğine inanıyorum.bu açıdan açtığınız kurumun çok önemli olduğunu düşünüyorum . ,hepinize başarılar diliyorum . umarım devamı gelir.
 istanbul   9 Kasım 2009, Pazartesi 11:45:32 AM  tarihinde yazmış
hayırlı uğurlu olsun. sedat beyin makalelerinin sıkı takipçisiyim. başarılar

yorum yapmak için tıklayın.

 Yorum
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu:
Adınız:
Yorumunuz:
 
   Yazarın Son 10 Yazısı
Sağır Duymaz, Uydurur
Sorumsuz ve Maliyeti Yüksek Olabilecek Bir Karar
Islak İmza, Acı Gerçekler
Amerika Kafkasya’da Rasyonel Davranmıyor
Genelkurmay Başkanı Başbuğ İle Empati Kurmak
Yargı, Siyaset, Adalet
Yargı, Siyaset, Adalet
Ermeni Şantajı
İsviçre ve Ermeni Sorunu: Tuhaf Bir Arabulucu
Yargıya da Hukuk Gerek
 Tüm liste için lütfen tıklayın
Haber Kategorileri
Türkiye Amerika Avrupa Orta Doğu Orta Asya Kafkasya Bodrum Holidays Balkanlar Dünya Asya-Pasifik Afrika Ekonomi Bilim Teknoloji

Copyright 2009 Usak Stratejik Gündem
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu

Mebusevleri Mah. Ayten Sok. No:21 Tandoğan/Ankara
Tel: 0 312 212 28 86  Faks: 0 312 212 25 84

Sitemiz
Anadolu Ajansı
Abonesidir