Uşak'ta köylere içme suyu için "akıllı" teknoloji

Uşak'ta köylere içme suyu sağlayan kuyu ve depolarda ihtiyaç fazlası suyun doğaya boşaltılması nedeniyle ortaya çıkan israfı engellemek ve klor oranını sabit tutarak sağlıklı su elde etmek için yola çıkan firma, 5 yıllık araştırmanın ardından geliştirdiği ilk ürünü uygulamaya başladı
Uşak'ta köylere içme suyu için "akıllı" teknoloji

Köylere içme suyu sağlayan kuyu ve depolarda su israfını engellemek ve daha sağlıklı su elde etmek için geliştiren Akıllı Kuyu ve Depo Kontrol Sistemi, Uşak'ın köylerinde uygulanmaya başlandı.   

Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren bir enerji firması, kuyu ve depoların sağlıklı, güvenli ve tasarruflu su kullanımına katkı sağlayan cihazların entegre edildiği bir sistem geliştirmek üzere çalışma başlattı. Su çekilen kuyularla köylere içme suyunun sevk edildiği depo ve muhtar arasında iletişim sağlayan bir sistemi 5 yılda geliştiren firma, bu sayede kuyulardan ihtiyaç duyulduğu kadar su çekilmesini sağladı. 

Suya verilmesi gereken klor miktarını depoya giren suya göre oranlayan sistem, olası arızalara da hızlı müdahale imkanını getirdi.

Sistemi geliştiren firmanın sahibi Vedat Kaygısız,  yaptığı açıklamada, uzun yıllardır köy içme sularının daha sağlıklı hale gelmesi için çalıştıklarını, geliştirdikleri cihazlar ve sistemin yardımıyla bunu sağladıklarını ifade etti. 

"Akıllı Kuyu ve Depo Kontrol Sistemi" ismini verdikleri sistemin ilk kez Uşak'ın köylerinde uygulandığını belirten Kaygısız, şu bilgileri verdi:

 "Köylerde içme suyu sağlayan kuyu ve depolar ne yazık ki teknolojiye uygun çalışmıyor. Muhtarlar kuyuya gidip su pompalarını çalıştırıyor, depolar zamanla taşıyor, yüksek enerji maliyetleri oluşuyordu. En önemlisi suya verilecek klor miktarı hiçbir zaman yönetmeliklerdeki değerlerde sabit tutulamıyordu. Geliştirdiğimiz sistemle kuyu ile depo arasında sürekli bir iletişim sağlıyoruz. Muhtarlarımız kuyu ile depoyu cep telefonlarından uzaktan kontrol edebiliyor. Kuyular böylelikle taşmıyor, fazla su pompalanmadığı için enerji ve su tasarrufu sağlanıyor. Kuyuda ve depoda bir olumsuzluk yaşandığında sistemle ilgili kişilere anında mesaj atarak durumu bildiriyor. Depoya giren su miktarına göre klor miktarı doğru şekilde ayarlanıyor. Böylelikle köy içme suları daha sağlıklı oluyor, yüzde 40'lara varan enerji ve su tasarrufu sağlanıyor."

"Kuş dahi girse alarm veriyor"

Firma mühendisi Ahmet Tan ise sistemin birkaç saat için kurulumunun yapıldığını, yaklaşık 5 bin liraya mal olduğunu belirterek, sistemin kısa sürede tüm yurtta kullanılmasını beklediklerini dile getirdi.

Uşak İl Özel İdaresi'nin sistemi il genelindeki tüm köylerde uyguladığını anlatan Tan, şunları kaydetti:

"Deponun kapısı açıldığında içeri bir kuş dahi girse sistem alarm veriyor ve depoda güvenlik sıkıntısı olduğunu belirtip kendini korumaya alıyor. Su miktarı yüzde 30'a düşünce otomatik olarak kuyu çalışıyor, dolduğu zaman otomatik kapanıyor. Ölçümlerimizde sistemin kurulduğu depolarda bir yıl boyunca sudaki klor miktarının hiç değişmediğini tespit ettik. Su vanaları aşırı soğuklarda zaman zaman donuyor, patlıyor ve maliyetli arızalar oluşuyordu, bu sistem sayesinde boruların üzerine yerleştirdiğimiz ısıtıcılar sayesinde vanalar dondan etkilenmiyor."

Uşak İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Yavuz Yaşa, 6 aylık çalışma sonucu 256 köydeki 339 su deposuna sistemin yerleştirildiğini, elde edilen sonuçların memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Sistemin 4 ay önce kurulduğu Banaz İlçesi Güllüçam Köyü Muhtarı Hasan Çelik ise akıllı depo ve kuyu sistemi sayesinde 4 ayda yüzde 40 elektrik tasarrufu sağladıklarını anlattı.

Kuyu ve depoyu başka ilde olsa bile kontrol edebildiğini aktaran Çelik, "Sistem çok başarılı, bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Depodaki vanalar dondan patlamıyor artık, her şey cep telefonu ile kontrol edilebiliyor, ben çok memnunum." dedi.