Tapuda miras intikali nasıl yapılır?

Kendisine gayrimenkul mirası kalanlar bu miras işlemlerini nasıl yapabileceklerini merak ediyorlar. Tapu Müdürlüğünde miras intikal işlemi nasıl yapılır ve hangi belgeler gerekir?
Tapuda miras intikali nasıl yapılır?

Türkiye’de miras intikali konusu herkesin karşılaşabileceği bir işlem olurken insanlar bu işlemi nasıl yapabileceklerini pek bilmiyorlar. Gayrimenkul mirası kalan kişiler bu mirasın kendilerine intikalini hangi yollarla yapabileceklerini merak ediyorlar. Tapuda miras intikali işlemi yapacak olanların bilmeleri gereken ön bilgiler nelerdir?

HANGİ BELGELER GEREKİR?

Ev, arsa, arazi gibi gayrimenkullere miras yoluyla sahip olanların bu miras haklarını kendi adlarına intikal ettirmeleri gerekiyor. Miras intikali yapıldığında o kişiler o gayrimenkulün tam olarak sahipleri olacaklardır. Bu işlem de tapu müdürlüklerince yapılabiliyor. Miras intikali işlemi yapabilmek için bazı belgelere ihtiyaç vardır.

Miras intikali için ilk olarak yasal bir kimlik belgesine ihtiyaç vardır. Eğer intikal mirasçı kişinin vekili tarafından yapılacaksa onun kimlik belgesi istenecektir. Bunun yanında işlem temsilci üzerinden yapılacaksa bu temsile dair belge isteniyor. Örneğin bir avukata vekaletname verilerek işlemi yapması istenebilir. Avukat da aldığı vekaletnameyi ibraz ederek işlemi yapabilecektir.

Miras intikalinin yapılabilmesi için veraset belgesi de gerekiyor. Veraset belgesi sulh hukuk mahkemesinden veya noterden alınmalıdır. Bu belgenin aslı veya onaylı örneği ile işlem yapılabilir.

Son olarak ise eğer intikal edecek miras bina gibi bir yapı ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçesi isteniyor.

İŞLEMLER NASIL YAPILIR?

Miras intikali için gerekli olan tüm belgeler hazırlandıktan sonra mirasçılardan birisinin Web tapu üzerinden başvuru yapması gerekiyor. Bu başvuru ile beraber sms ile döner sermaye ücreti tapu müdürlüğü tarafından başvuru yapan kişiye iletilir. Bu ücret yatırıldıktan sonra Tapu müdürlüğünün verdiği randevu saatinde işlem yapacak kişiler ilgili Tapu Müdürlüğüne giderek imza aşamasındaki işlemleri tamamlayarak miras intikali işlemini gerçekleştirirler.