O hastalık yeniden Türkiye'de baş gösterdi! Sinsi hastalık SESSİZCE hortladı ilk ÖLÜM VAKASI yaşandı

Salgın hastalıklar dünya genelinde patlama yaşarken havaların ısınmaya başlaması ile yeni bir hastalık daha hortladı. Göçmen kuşlar taşıyor Türkiye'de binlerce insanın ölümüne neden oldu...
O hastalık yeniden Türkiye'de baş gösterdi! Sinsi hastalık SESSİZCE hortladı ilk ÖLÜM VAKASI yaşandı

O hastalık yeniden Türkiye'de baş gösterdi! Sinsi hastalık SESSİZCE hortladı ilk ÖLÜM VAKASI yaşandı - Artan nüfus ve bozulan ekonomik göstergeler dünyada yeni felaketlere kapı aralarken doğal afetler ve salgın hastalıklar patlama yaşamıştı.

2020 senesinde ortaya çıkan pandemi her şeyin daha da kötüye gitmesine neden olurken hava sıcaklıklarında artış yaşanmaya başlanması ile beraber kene vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Erzurum'da kısa süre önce bir kişi, bu nedenle hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) sebepli ölüm sonrasında özellikle kırsal alanlarda kene korkusu arttı.

GÖÇMEN KUŞLAR ÜLKEMİZE KENE TAŞIMAYA BAŞLADI!

Uzman veteriner hekim ve Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, yoğun şekilde kene görülmeye başlandığına dikkati çekerek, uyarılarda bulundu. Doğada dolaşırken, özellikle doğa fotoğrafçılarının uzun pantolon giyip, çoraplarını üzerine çekmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Gökçe Coşkun, şu uyarılarda bulundu:

“Islak çayırlık alanlarda dolaşırken dikkat edin. Küçükbaş hayvanların dolaştığı alanlarda daha fazla kene görülebilir. Doğa gezisi sonrasında eve gelir gelmez vücudunuzu kontrol edin. Kasık bölgesi, saç dipleri özellikle önemli. Kene tutunduysa çıkartırken dikkatli olun. Kafa bölgesini tutup çıkartmanız önemli. Kene tutunması sonrası mide bulantısı, baş dönmesi ve ateş yükselmesi belirtileri olursa hemen sağlık kuruluşuna başvurun. Köpek ve kedileriniz varsa mutlaka dış parazit tedavilerini ve koruyucu tasma önlemlerini yaptırın. Kedi ve köpeklerde dış parazit ilaçları kenenin gelmesini değil, üzerinde kan emmeye başladığı an ölmesini sağlar."

Kenelerin pek çok ölümcül hastalığın taşıyıcısı olduğunu belirten Veteriner Coşkun keneler yüzünden KKKA, Lyme hastalığı, Q ateşi, kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, monositik erlihyoz, granülositik erlihyoz, babezyoz gibi hastalıkların meydana gelebileceğini ifade etti. Ölümcül olan KKKA nedeniyle ne yazık ki Türkiye'de binlerce insan hayatını kaybederken kişinin keneyi kendisinin çıkarmasının son derece tehlikli olduğu konusunda uyarı yapıldı. Kuşların farklı keneleri ülkemize taşıdığı ve riskin arttığı belirtildi.