Kiracı kiradan zorunlu olmayan masrafları düşebilir mi?

Kiracıların kiradan düşebilecekleri masraflara ilişkin yaşanan ihtilaflar sorun olabiliyor. Zorunlu olmayan masrafların ödemesi kim tarafından ve nasıl yapılmaktadır?
Kiracı kiradan zorunlu olmayan masrafları düşebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar çok sayıda konuda karşı karşıya gelebiliyorlar. Genellikle kira zammı veya tahliye meselelerinde tarafların karşı karşıya geldikleri biliniyor. Ancak kiracının evde yaptığı masraflar da çekişmeli bir süreci beraberinde getirebiliyor. Bu durum karşısında taraflar masrafları birbirlerine yükleyebilmek için her yolu deniyorlar. Ancak yasalar bu konuda yapılacak uygulamayı tartışmaya açılamayacak şekilde belirliyor.

MASRAFLARI KİM ÖDER?

Kiracının evde yapmış olduğu masraflar yasalara göre iki farklı kategoride değerlendirilmektedir. Birincisi zorunlu olan masraflardır ki bunların bir kısmının aynı zamanda aciliyeti vardır. İkinci ise zorunlu olmayan, yapılmasa da kiracının genel itibariyle eksiklik hissetmeyeceği masraflardır. Her iki kategoride de ödemeyi kimin yapacağının belirlenmesi için çok genel ve basit kurallar uygulanıyor.

Kiracı eğer zorunlu bir tadilat yaptırmış ise ve bu tadilatın gerekli hale gelmesinde kiracının katkısı yoksa bu masraf tartışmasız bir şekilde ev sahibine aittir. Evin elektrik tesisatı olağan bir şekilde çalışırken ekstra bir yüklenme olmadan bozulmuş ise bu masraf zorunlu bir masraftır ve ev sahibi ödemek zorundadır.

ZORUNLU OLMAYAN MASRAFLAR VE ÖDEME KOŞULU!

Kiralık evlerde bir de zorunlu olmayan masraflar olabiliyor. Bu masraflar tamamen kiracının keyfine göre ortaya çıkmaktadır. Örneğin kiracı evin balkonunu cam balkon yaptırmak isterse burada ev sahibine herhangi bir bedel yükleyemez. Kiracı bu durumda cam balkonu yaptırıp parasını cebinden öder. Eğer bu masraf kiradan düşülmek istenirse o zaman kiracı kira ödemesini yapmamış kabul edilecektir. Bunun da yasal bedelini kiracı ödemek zorunda kalacaktır.

Eve cam balkon yaptırmak evin değerini artıran bir durumdur. Böyle bir şey yapılacağı zaman ev sahibine durum izah edilip karşılıklı anlaşma yoluyla bir süreç işletilirse bu masrafı ev sahipleri yüklenebilirler. Çekişme yaşanırsa ödemeyi yapmak kiracıya kalır.