Ev sahipleri depozitoyu kiracıya faizi ile beraber mi iade ederler?

Kiracılar ile ev sahipleri depozito iadesi konusunda sık sık anlaşmazlığa düşüyorlar. Ev sahipleri depozito iadesini ne şekilde yapmalıdır?
Ev sahipleri depozitoyu kiracıya faizi ile beraber mi iade ederler?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında depozito önemli bir sorun haline gelebiliyor. Genellikle ev sahipleri bu depozito iadelerini yapmıyorlar. Bazen de kiracılar depozitoyu ev sahibinden enflasyon ve faiz hesabı ile artırılmış haliyle talep edebiliyorlar. Tüm bunlar için yasal uygulamalar merak ediliyor.

DEPOZİTO NASIL VERİLMELİ VE SAKLANMALI?

Ev kiralarken ev sahibine verilen depozito genellikle oldukça yanlış algılanmaktadır. Ev sahipleri kendilerine ödenen depozitoyu tıpkı kira gibi bir gelir olarak görüp kullanıyorlar. Ancak bu ödenen para onlara emanet ediliyor. Yasalara göre zaten elden verilmesi veya banka hesabına gönderilmesi tavsiye edilmiyor.

Depozito olarak ödenen para bir bankaya yatırılmalıdır. Vadeli hesapta değerlendirilen depozitonun değeri bu şekilde korunacaktır. Ev sahibi kiracı evden çıktıktan sonra evde bir masraf yoksa bankadaki paranın tamamını kiracıya iade eder. Bu şekilde yapılan uygulama her iki taraf için de hakkaniyetli olur.

ELDEN ÖDEME YAPILMIŞSA NE OLUR?

Depozito kiracı tarafından ev sahibine elden ödenebiliyor. Bu durumda kiracı zararlı çıkacaktır. Ev sahibi 2018 yılında 2.000 TL olarak almış olduğu depozitoyu 2024 yılında iade edecekse yine 2.000 TL olarak iade eder. Bu durumda kiracı herhangi bir faiz farkı talep edemez. TL cinsinden yapılan ödeme elden verilmişse kiracı herhangi bir artış talep edemez. Oysa bankada vadeli hesapta değerlendirilmiş olsaydı bu tutar yıldan yıla artacaktı.

Öte yandan depozito için faiz meselesinin çerçevesi net bir şekilde belirlenmiştir. Kiracının ev sahibine depozito ödemesi yaptığı günden itibaren işleyecek bir faiz uygulaması yoktur. Ancak kiracı evden çıkar ve depozitonun iadesini ister ve ev sahibi de bu ödemeyi yapmazsa o zaman faiz işlemeye başlar. Faiz kiracının evden çıktığı günden itibaren işlemeye başlar ve ev sahibinin iadeyi yapacağı güne kadar devam eder.