Uşak'ın meşhur yemekleri yöresel lezzetleri! Uşak tarhanası baklavası gelin helvası

Uşaklıların kendine has lezzetleri ile yoğurduğu ve özdeşleştirdiği lezzetleri tadanlardan tam not aldı. İşte Uşak yöresel lezzetler ve Uşak'a gelince mutlaka yenmesi gerekenler...
Uşak'ın meşhur yemekleri yöresel lezzetleri! Uşak tarhanası baklavası gelin helvası

Uşaklıların yemeyi en çok sevdikleri, Uşak'a gelen kişilere ilk ikram edilen yöresel lezzetlerin sayıları her geçen gün artarken bunlar arasında en öne çıkanlar Uşak Tarhanası, Uşak ev baklavası ve Uşak gelin helvası olarak seçildi.

UŞAK TARHANASI'NIN LEZZETİ TÜRKİYE SINIRLARINI AŞTI!

Türkiye'de yaygın olarak tüketilen tarhananın Uşak uyarlaması olan Uşak Tarhanası kendisine has tadı ve aroması ile tarhanaya karşı önyargılı olanları bile kısa sürede bağımlısı haline getiriyor. Uşak Tarhanasının ünü; Uşak ilinin iklim koşulları nedeniyle fermantasyonun daha düşük sıcaklıkta ve daha uzun sürede gerçekleşmesinden dolayı mayalanmayı sağlayan mikroorganizma çeşitliliğinin yüksek olması ve bunun sonucu lezzetinin artmasından, ayrıca tarhana yapımında diğer yörelere nazaran yoğun biber kullanımı sayesinde Uşak yöresinde tarhananın iştah açıcı özellik kazanmasından kaynaklanıyor. Tamami ile Uşak'ta üretilen ürünlerin harmanlanması ile oluşan tarhana Resmi Gazete kararı ile marka tescili de almıştır.

tarhana.jpg

SADECE USTASI YAPABİLİR! UŞAK HELVASI VE GELİN HELVASI...

Uşak Helvası; kristal toz şeker ve içme suyunun şerbet haline getirilerek kaynatılmasıyla elde edilen şeker ağdasının ağartılması ve üzerine tahin ilave edilmesi suretiyle üretilen helvadır. İsteğe bağlı olarak fındık içi, kakao ve 27 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Antep Fıstığı kullanılabilir.

Uşak Gelin Helvası/Uşak Gelin Tatlısı; su, beyaz toz şeker, buğday unu, tahin ve ceviz içi ile hazırlanan Uşak ilimize özgü bir üründür. Uşak Gelin Helvası/Uşak Gelin Tatlısı; katı, homojen, ince lifli yapıda ve renk olarak kırmızı ve tonlarında renge sahiptir. Hazırlanmasında renklendirici olarak genellikle kırmızı pancar boyası kullanılır. Aroma ve aroma verici gıda bileşenleri olarak ise genellikle vanilya, vanilin, etil vanilin ile doğal aroma vericiler kullanılır. Ayrıca ürün hazırlandıktan sonra helva üzerine süsleme şeklinde isteğe bağlı olarak ceviz içi de konulabilir.

70 KATLI OLARAK AÇILIR TADINA YİYEN BAYILIR! UŞAK BAKLAVASI...

Uşak'ta bayramların ve özel günlerin vazgeçilmezi olan Uşak ev baklavası 65-70 kat yufkadan oluşur. Dilim yüksekliği 5 cm olan Uşak baklavasının özelliği çok katlı açılması ve arasına bol miktarda ceviz konulmasıdır. Sadeyağ dökülerek pişirilir ve ardından şerbetle buluşturularak damaklarda eşsiz bir lezzet bırakır.