Türkiye’de vakalar patladı! Acil olarak bunları yapmanız gerekiyor

Ülkemizde havaların soğuması ile birlikte en çok konuşulan konuların başında grip, koronavirüs ve eris varyantı geliyordu. Ancak son dönemlerde o hastalıkta vakaların hızlı bir şekilde artması herkesi tedirgin etti! İşte detaylar..
Türkiye’de vakalar patladı! Acil olarak bunları yapmanız gerekiyor

Aktarılan son habere göre ülkemizde uyuz vakalarında ciddi bir patlama meydana geldi. Konu ile ilgili Prof. Dr. Gülsüm Gençoğlan yaptığı açıklamasında çocukların okulda geçirdiği vakte vurgu yaparak, “4-6 ay sürekli bir türlü uyuzdan kurtulamayan aileler oluyor” ifadesini kullandı.

“ÇOK YAYGINLAŞABİLİR”

Bulaşıcılık oranının yüksek olduğu ve kurtulmanın can sıktığı uyuz salgını yeniden patlak verdi. Konuya ilişkin Gençoğlan, durumun salgına çok yakın olduğunun altını çizerek, vatandaşların bu durumdan genelde utandıkları için söyleyemediklerini ifade ederek, “Bazen utanıp uyuz olduklarını söylemiyorlar, eğer kontrol altına alamazsak çok yaygınlaşacak gibi görünüyor” açıklamasını yaptı.

KAŞINTI İLE KENDİNİ GÖSTERİYOR

Uyuzun kendini kaşıntı ile gösterdiğini ifade eden Gülsüm Gençoğlan, tanı ve tedavi sürecinin çok önemli olduğunu ifade ederek, vatandaşların yapması gerekenleri tek tek şu şekilde sıraladı:

“Neredeyse polikliniğimizin yüzde 30’unu uyuz vakaları oluşturuyor. Ciddi bir yükseliş olduğundan bahsetmem mümkün. Toplumun genel kesiminde de bu kadar yaygın görülüyor olması, salgına yakın düzeyde bir artış olduğunun ipucu aslında. Hastalarımız hiçbir deri lezyonu olmaksızın kuru kaşıntıdan bahseder, tacizkar bir kaşıntıdır. Uykuyu vs. bozar özellikle gece kaşıntısının şiddetlenmesi, gece kaşıntısı tipik özelliğidir”

“BUNLAR YAPILIRSA, TEKRAR BULAŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Uzman isim yaptığı açıklamasının devamında aslında bu salgının bir süredir toplumda yaygın olduğunu ifade ederek, uyuzun ilaç kullana kullana bağışıklık kazandığını “Hastalar, karın alt kısmı, eller, kollar, bacaklar ve göğüs kısmında kasıntıdan yakınır. Alerjik reaksiyona neden oluyor, artıklar, yumurtalar bırakıyor bunlar da alerjiye neden oluyor. Dolayısıyla uzun süre tedavi edilmediğinde ya da zaten baştan alerjik alt yapıya sahip bir bireyse hastamız, kızarıklıklara ve egzamatöz değişikliklere de bir süre sonra neden oluyor. Bir süredir toplumda olduğu için kullana kullana sürme ilaçlara karşı direnç geliştirdi. Tedaviyi aldıktan hemen sonra hastanın, yaklaşık 1 aydır temas ettiği tüm kıyafetler, çarşaflar, havlular 60 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta mutlaka yıkanmalı. Eğer buna dikkat eder, temizliği gerçekleştirirlerse, ilaçlarını önerilen şekilde kullanırlarsa tekrar bulaş söz konusu değil” şeklinde ifade etti.

OKULLARA DİKKAT

Hastaların genellikle sık seyahat ettiği ya da okula gittiğini ifade eden uzman isim, bu durumlara çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle okullarda kıyafetlerin üst üste asılmasının bulaşı daha da hızlandırdığını ifade ederek, çocukların bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.