Stres patlaması yaşayacak fay açıklandı! 7,4 şiddetindeki deprem 7 ili vuracak uyuyan fay uyanacak

Şubat ayında meydana gelen ve yıkımla sonuçlanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce yeni deprem kaydedildi. Yaşanan depremlerin yıkıcı boyutu yetkilileri alarma geçirirken uzman isim 7,4 şiddetinde beklenen depremi açıkladı.
Stres patlaması yaşayacak fay açıklandı! 7,4 şiddetindeki deprem 7 ili vuracak uyuyan fay uyanacak

Deprem bölgesinde yer alan Türkiye'de birbirinden farklı binlerce deprem kaydediliyor. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ili etkisi altına alarak binlerce yapının yıkılmasına neden oldu. 50 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremler dünya tarihine geçerken enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra ağır hasarlı binaların yıkımı da devam ediyor.

Art arda yaşanan depremler vatandaşların endişesini artırırken son olarak Malatya'da da 5,2 ve 4,7 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Malatya depremlerinin ardından uzmanlar bir dizi değerlendirmede bulundu. İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, 7,2 büyüklüğündeki deprem için sinyal vererek önemli bir uyarıda bulundu.

MALATYA FAYININ ETKİLEYECEĞİ YEDİ İL BELLİ OLDU

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Aluçlu, Malatya fayının tek seferde kırılması durumunda 7,2 ila 7,4 büyüklüğünde deprem üretebileceğini açıklayarak yine bu fayın kırılması durumdan 7 ilin etkileneceğini belirtti. Malatya fayının toplamda 220 kilometrelik bir fay olduğunu açıklayan uzman isimden kritik bir değerlendirme geldi. İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Aluçlu, "Malatya'nın batısından geçen bir fay.

deprem.jpg

Bu Malatya fayı. Yaklaşık 160 kilometre uzunluğunda bir fay. Sürgü'den başlıyor Kemaliye'ye kadar. Ovacık fayıyla birleşiyor ve toplam 220 kilometrelik bir fay.'' dedi. İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Aluçlu, Malatya'nın içinden geçen fayların var olduğunu ancak ona 30 - 40 kilometrelik kısa faylar olduğunu söyleyen İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Aluçlu, ''Bunların yüksek büyüklükte deprem üretme riski yoktur" ifadelerine yer verdi.

7 İLDE 7,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DPEREM BEKLENİYOR

Malatya fayının etkileyeceği illeri açıklayan İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Aluçlu, bu fayın dört parçadan oluştuğunu ve Tunceli'nin Ovacık fayıyla birleştiğini belirtti. Malatya fayının Malatya başta olmak üzere Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ,, Adıyaman, Sivas ve Erzincan'ı etkileyeceğini belirten İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Aluçlu, ''Malatya fayı 10 bin yılda 4 defa kırıldı. Az kırıldığı için biz bu fayı uyuyan fay olarak adlandırıyoruz. En son 2 bin 500 yıl önce kırıldı. Bu fayla ilgili bu yüzden şimdiye kadar fazla çalışma yapılmadı. Tunceli Üniversitesinden bir arkadaşım şu anda çalışıyor. Baharda da beraber çalışacağız bu fayı" değerlendirmesinde bulundu.

deprem-001.jpg

Malatya fayının 7,4 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyleyen İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Aluçlu, bu fayın tek seferde kırılırsa 7,2 ila 7,4 büyüklüğünde deprem üreteceğini belirttiği açıklamasında ''Tunceli'ye kadar olan 220 kilometrelik fay tek seferde kırılırsa 7'nin üzerinde deprem üretir. 2 bin 500 yıl önce kırıldığını söylemiştim. Kendi kırılma periyodundan 150 yıl geçmiş durumda.'' dedi. Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelen depremin buraya stres transfer ettiğini belirten İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Aluçlu, ''150 yıl geçmiş ve birde stres transferi olmuş. Bu fay Malatya için tehlikeli bir fay" değerlendirmesinde bulunarak açıklamasına son verdi. Ülkemizde yaşanana yıkıcı depremlerin bilançosunun ağırlaşmaması için de yetkililerin önlem alması gerektiğini belirtti.

Uşakgündem.com