ŞİMDİDEN HAZIR OLUN! İlk karın yağacağı tarih belli oldu

Türkiye bu yıl son yılların en sıcak yaz ayını geçirdi. Öyle ki sıcaklıklar bazı illerimizde 50 dereceyi bulurken, vatandaşlar artık kış aylarının gelmesini resmen dört gözle bekledi! Güzel haber geldi! Türkiye'ye ilk karın yağacağı tarih belli oldu.
ŞİMDİDEN HAZIR OLUN! İlk karın yağacağı tarih belli oldu

Mont, bot, şapka, eldiven, atkı.. Ne varsa hemen çıkartmaya başlayın! Çünkü kış bir gelecek pir gelecek! Yüksek sıcaklıklardan sonra kar yağışlı bir kış bizi bekleyecek. Yaz aylarında uzmanlar El Nino için uyarıyordu. Şimdi de kış aylarında ciddi soğukların ve kar yağışlarının gündemde olacağı belirtildi.

jaonya-kar-reu-1968264-2.jpg

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre ülkemizde kar yağışının etkili olacağı tarihler resmen belli oldu. Aktarılan son habere göre Ankara, Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar gibi iç bölgelerimizde 27-29 Ekim tarihleri arasında ilk kar yüksek kesimlere düşebilir.

EL NİNO'NUN OLDUĞU YILLAR..

Kar yağışına ilişkin açıklama İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt tarafından yapıldı. Bozyurt, yaptığı açıklamasında ilk kar yağışı için tarih vererek, vatandaşları bilgilendirdi. Özellikle El Nino’nun etkili olduğu yıllarda ülkemizin ciddi derecede bol yağış alacağını söyleyen Bozyurt, konuya ilişkin, “Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

BU YIL BİZİ NASIL BİR KIŞ BEKLİYOR?

Bu yıl Türkiye’yi bekleyen hava durumu için de değerlendirmelerde bulunan Bozyurt, özellikle sonbahar ve kış aylarında soğuk ancak bol yağışlar görüleceğini ifade etti. Ekim ayından sonra yeniden yağlı sistemin ülkemize gireceğini belirten uzman isim, “Şimdi önümüzde ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönem var. Ekimin ortasından sonra yeniden yağışlı bir sistemin ülkemize sokulacağını düşünmekteyim” ifadesini kullandı.

İLK KAR GELMEK ÜZERE!

İlk kar yağışı için de tarih veren Bozyurt, Ankara başta olmak üzere Eskişehir ve Kütahya gibi illerimizin yüksek kesimlerinde yılın ilk kar yağışının Ekim’in 27-29 tarihleri arasında görülebileceğinin altını çizdi.