KKTC Cumhurbaşkanı Kıbrıs meselesini Denizli'de konferansta anlattı!

Pamukkale Üniversitesi'nde düzenlenen "KKTC'nin Türk Dünyasındaki Stratejik Önemi" konulu konferansa katılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar önemli açıklamalarda bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Kıbrıs meselesini Denizli'de konferansta anlattı!

Pamukkale Üniversitesi'nde "KKTC'nin Türk Dünyasındaki Stratejik Önemi" konulu konferans düzenlendi. Bu konferansta konuşmacı olarak KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yer aldı. KKTC’nin stratejik önemine dikkat çekilen konferansta KKTC’nin dünyadaki önemine vurgu yapıldı.

Türkiye ile KKTC arasındaki tarihsel ilişkiye dair kesitlerin anlatıldığı toplantıda Kıbrıs’ta Türk tarafının haklı davası masaya yatırıldı. Ersin Tatar yaptığı konuşmada Denizlileri de KKTC’ye davet etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Pamukkale Üniversitesi'nde düzenlenen "KKTC'nin Türk Dünyasındaki Stratejik Önemi" konulu konferansta, Kıbrıs meselesinin dünü ve bugünü hakkında bilgiler paylaştı.

Türkiye'nin hep Kıbrıs Türk’ün yanında yer aldığına dikkat çeken KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, "Türkiye, 1955 New York görüşmelerinde 'Eğer siz tek taraflı olarak bir BM kararıyla Kıbrıs’ı Yunan'a bağlamaya yeltenirseniz, biz Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekirse savaşa gireriz’ demiştir. Mekanları cennet olsun, o zamanın Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Kıbrıs’ta yeni bir dönemin başlangıcına imzalarını atmışlardır. Onlar ağırlığını koymasalardı, o günün siyasetinde Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlayacaklardı. Türkiye güneyden bir kez daha kuşatılacaktı ve bu şekilde acıyı millet olarak yaşayacaktık. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, her subaylarına ‘Dikkat ediniz, Kıbrıs İngiltere yönetimindedir. Ama düşman eline yani Yunanlıların eline hiçbir zaman geçmemelidir’ demişti. Kıbrıs Cumhuriyeti 1960’da kurulduğunda açık ve net anayasası vardı. 1571’den 1923’e kadar bir Türk adası olan Kıbrıs, Türkiye’nin burnunun dibinde Yunanistan’a bağlanmadı. Kıbrıs Türk halkının da eşit kurucu ortağı olarak yeni bir cumhuriyet kurulmasını biz millet olarak başarı bildik” dedi.

"Bizim mücadelemiz milli bir mücadele olarak tarihimizde yerini almaya devam ediyor"

“20 Temmuz 2024 önümüzdeki Temmuz ayında inşallah sizleri Kıbrıs'ta göreceğiz" diyerek Denizli protokolünü Kıbrıs'a davet eden Tatar, "50’nci yılımızı kutlayacağız. Yani 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatının 50. yılını hep birlikte kutlayacağız. Bu 50 yılda çok şeyler değişmiştir, çok gelişmeler olmuştur. Bir üniversite ortamında, çok değerli öğrencilerimize bunları anlatırken Kıbrıs'ın Türkiye için ne kadar önemli olduğunu söylemeye herhalde gerek yoktur. Çünkü haritaya baktığınızda görüyorsunuz ki, Türkiye'nin burnunun dibinde sabahleyin de kalktığınızda Toros'ları görebilirsiniz. Bu taraftan baktığınızda Beşparmakları görebilirsiniz.

Su projesiyle Toros Dağları'ndan süzülüp eriyen karlardan akan suyu, asma borularla Kıbrıs'a götürülmüş. Şimdi kabloyla elektrik bağlantısı için projeler üstünde çalışıldığı bir durumda Kıbrıs bir bakıma Anadolu'nun bir parçası gibi. Eğer bu mücadele verilmeseydi, eğer Kıbrıs'ta fedakarlıklar yapılmasaydı, 1974 Barış Harekatı olmasaydı, o bedeller o fedakarlıklar yapılmasaydı; Kıbrıs bugün bir Yunanistan adası olacaktı. Türkiye'nin güneyden kuşatılması, Türkiye'nin güvenliğini olumsuz olarak zarar görmesine ve Kıbrıs Türk halkının imhasına neden olacaktı. Eğer bu mücadele verilmeseydi adada hiçbir Kıbrıs Türk'ün kalacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla bizim mücadelemiz, milli bir mücadele olarak tarihimizde yerini almaya devam ediyor. Bundan sonraki süreçte elbette gelecekte çok önemli. Çünkü şu anda uluslararası camianın baskısı sürüyor. Kendilerine göre Kıbrıs, Avrupa Birliği'nin bir parçası olmuştur” diye konuştu.

Davetlerini kırmayarak Denizli'ye gelen Cumhurbaşkanı Tatar'a teşekkür eden PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan ise, "Pamukkale Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanındadır, yanında kalacaktır. Sizlerle sevinir, sizlerle üzülürüz. Dünyada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması en doğal hakkınız hakkımızdır.” şeklinde konuştu.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, konuşmasının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'a Denizli'ye Yatağan palası hediye etti.