Beyler bayanlar bu çiçeğe elini süren yandı! Koparmanın cezası tam 387.142 TL

Beklenen yoğun kar yağışı bir türlü başlamazken mevsimlerde yaşanan kayma çiçekleri de şaşırttı. Çiçekler erken açarken bu çiçeği koparanlara tam 387 bin 142 TL para cezası kesileceği açıklandı.
Beyler bayanlar bu çiçeğe elini süren yandı! Koparmanın cezası tam 387.142 TL

Beyler bayanlar bu çiçeğe elini süren yandı! Koparmanın cezası tam 387.142 TL - Türkiye'de küresel iklim değikliği nedeniyle mevsimlerde kayma her geçen gün kendisini biraz daha hissettirken çiçekler da sıcak havaya aldandı.

Pek çok ağaç ve bitki erken çiçek vermeye başlarken Manisa Spil Dağı Milli Parkına yaklaşık 1 haftadır yağması beklenen kar yağmazken, baharı müjdeleyen kardelen çiçeklerinin beklenenden en az 1 ay önce çiçek açması görenleri hayrete düşürdü. Koruma altında olan kardelenleri koparmanın cezasının ise bu yıl 387 bin 142 TL'ye çıktığı öğrenildi.

KARDELEN ÇİÇEĞİ KOPARMAK YASAK MI, PARA CEZASI VAR MI?

Manisa ve İzmir arasında farklı flora ve faunasıyla görenleri mest eden Spil Dağı Milli Parkı'nda genellikle şubat ayının sonunda, mart ayının başında açan kardelen çiçekleri; ilk cemrenin havaya düşmesine en az 1 ay varken çiçek açtı.

icek-1.jpg

Eksinin altındaki hava sıcaklığı ile birlikte güneşe aldanan kardelenler ilk kez kar olmadan açtı. Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bin 517 rakımlı, 120 çeşidin üstünde endemik bitkiyi barındıran Spil Dağı Milli Parkı'nda yaklaşık 10 gündür beklenen kar yağışı gerçekleşmedi ancak eksi 5 dereceye varan soğuk ile oluşan kırçılların erimesiyle birlikte baharın müjdeleyicisi olan kardelenler, 1 ay önce çiçek açtı.

icek-2.jpg

Koparmanın cezası 387 bin 142 lira Çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Spil Dağı Milli Parkı'nda açan kardelenleri koparmanın geçen yıl 244 bin 315 lira olan idari ceza tutarının ise belirlenen yeniden değerleme oranına göre yüzde 58.46 oranında yapılan artışla 387 bin 142 liraya yükseltildi.

icek-4.jpg

2022 yılında 109 bin 593 lira olan ceza miktarı yüzde 122.93 yeniden değerleme oranına göre ceza tutarı 244 bin 315'e çıkmıştı.

icek-3.jpg

Spil Dağı Milli Parkı'nda hava sıcaklığı son 3 gündür eksi 5 dereceyi görürken soğuk havanın etkisiyle ağaç dallarında muhteşem kar manzaraları ortaya çıktı. Doğa gönüllüleri parkta bu eşsiz görüntüleri yakalamaka adına çalışmalara başlarken çekilen resimler beğeni topladı.