Başkasına ait tapu bilgileri TKGM SORGULAMA nasıl yapılır?

Bir taşınmazın kime ait olduğunu gösteren belgeye tapu denilmekte olup isim soyisimle tapu sorgulama işlemi hakkında bilgi verildi.
Başkasına ait tapu bilgileri TKGM SORGULAMA nasıl yapılır?

Türkiye'de konut, işyeri, arsa, tarla, dükkan gibi tüm taşınmaz malların kaydını tutmakla yükümlü olan kurum Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'dür. Kişilerin sahibi olduğu taşınmazlar için kurum tarafından tapu belgesi oluşturulur ve tüm bu belgeler tapu kütüğüne işlenir.

Kişinin sahibi olduğu taşınmazı gösteren tapu belgesi kişiye özel bir belge olup kayıtların sorgulama hizmeti de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Ancak bunun içinde belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

BAŞKASINA AİT TAPU SORGULAMA NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Başkasına ait tapu sorgulama işlemi belirli kurallar dahilinde yapılabilmektedir. Tapu sahibinin hayatını kaybetmesi durumunda ölen kişiye ait tapu sorgulama hizmeti için mirasçılık belgesi aranmaktadır. Bu belge ile Tapu ve Kadastro il / ilçe müdürlükleri üzerinden ölen kişiye ait tapu sorgulama hizmeti yapılabilmektedir.

taqu.jpg

Başkasına ait tapu sorgulama için izin verilen bir diğer grup ise avukatlardır. Avukatlar icra ve alacak takip işlemleri nedeni ile Adalet Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında atılan imzaların ardından bu bilgilere erişim hakkına kavuşmuştur. Avukatlar isim soyisimle tapu sorgulama ve T.C. ile tapu sorgulama şifresiz işlemleri yapabilmektedir. Ancak bu işlem sadece mesleki ihtiyaç doğması halinde yapılmakta olup keyfi kullanımı kesinlikle yasaktır ve yasal yaptırım uygulanmaktadır. Bu 2 grup dışında başkasına ait tapu sorgulama işlemi yapılmasına kesinlikle izin verilmemektedir. Kişisel verilerin gizliliği kapsamında bu işlemin cezası son derece büyüktür.