Asgari ücretli çalışan dar gelirliye UCUZ konut müjdesi! Devletten aylık 3.420 TL'ye kiralık ev projesi

TOKİ ucuz konut projesi ile öne çıkarken ev satın alamayan kiracılara ucuz kiralık ev müjdesi büyük yankı uyandırdı.
Asgari ücretli çalışan dar gelirliye UCUZ konut müjdesi! Devletten aylık 3.420 TL'ye kiralık ev projesi

Asgari ücretli çalışan dar gelirliye UCUZ konut müjdesi! Devletten aylık 3.420 TL'ye kiralık ev projesi - Pandemi döneminde insanların yaşam tarzlarında meydana gelen değişimler ile emlak piyasısında taşlar yerinden oynamıştı.

Koronavirüs salgınında üniversitelerin uzaktan eğitime geçişi ile önce kiralar düşmüş, ardından yoğun mülteci göçünün başlaması ile kiralık ev kıtlığı yaşanmaya başlanmıştı. Yükselen enflasyon inşaat maliyetlerini de olumsuz etkilerken müteahhitlerin yeni konut üretimini askıya alması sonrasında boş ev sıkıntısı daha da artmıştı. Gelinen son noktada özellikle de büyük şehirlerde artık boş kiralık ev bulmak artık imkansız hale gelirken ev kiraları da asgari ücreti bile aşarak büyük bir şok etkisi yaratmıştı.

KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ İLE UCUZ KİRALIK EVLER GELİYOR!

Yükselen konut fiyatlarına müdahale edebilmek adına devlet Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ'yi devreye sokmuş ve 250 bin sosyal konut projesine başvurular alınmaya başlanmıştı. Başvuru rekoru kıran projede 5 milyon kişi ev sahibi olmak için kuraya katılırken yoğun başvuru devletin bu sorunu tek başına çözemeyeceğini ortaya koymuştu. Özel sektör kendilerine ucuz arsa desteği verilmesi durumunda ucuz konut için devreye gireceğini açıklarken konu hakkında yeni açıklama GYODER tarafından yapıldı.

konut-fyiatlari.jpg

AYLIK 3.420 TL TAKSİTLE UCUZ KİRALIK EV MÜJDESİ KİMLERE GELECEK?

Konu hakkında açıklama yapan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu "Konut üretiminin en önemli bileşeni arsa maliyetini biz modelimizde sıfırladık. Arsa maliyeti olmayınca maliyetler yarıya indi. Ama bu ortaya çıkan yüzde 50 kimin faydasına? Geliştirici makul ticari beklentilerle bu işi yapacak. 5-6 yıl geri dönüş olan durumdan çıkıp biz 10 yıl ve üzeri geri dönüşleri bu modelde konuşuyoruz." diyerek yeni model üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

İlk etapta 500 bin kiralık konut üretimi planlanırken söz konusu kiralık evler hane halkı gelirinin yüzde 30'unu geçmeyecek şekilde belirlenen fiyatlarla kiraya verilecek. Yani bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplandığı takdirde asgari ücretle çalışan vatandaşlara aylık 3.420 TL taksitle ev kiralanmış olacak.