Robot Arı Programlandı

Albert Einstein’ın ifadelerinde dahi büyük önem verilen arılar taklit edilerek robot arı geliştirildi.
Robot Arı Programlandı

Arıların sahip olduğu çeviklik, rüzgarı hesaplama, kanat çırpma ve iniş yapma gibi özellikler robot arıya da kazandırılmaya çalışılıyor. Cornell Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışmada nöromorfik çipler kullanılmakta. Böylelikle daha az enerji tüketilmekte ve aynı zamanda küçük boyutlarda robot üretebilmek mümkün olmaktadır.

Henüz Kabloya Bağımlı

Mühendisler tarafından tasarlanan bu robot arı hali hazırda kabloya bağlı olsa da yeni programlar ile kablosuz bir şekilde tasarlanması hedefleniyor. Ayrıca mühendisler çalışmalarında RoboBee olarak adlandırılan bu robot arıya ekstra özellikler kazandırmaya çalışacaklar. Bu kapsamda rüzgarda savrulmama, çarpma anında etkilenmeme gibi özellikler kazandırılması hedefleniyor.

Robot Arının Boyutları

Programlanan bu robot arının boyu 17 mm iken ağırlığı 3 gramdan daha azdır. Dolayısıyla standart bir arı boyutlarında olduğunu ifade edebiliriz. Ayrıca robot arı saniyede 44 metre hıza ulaşabilmektedir.

Arının programlaması üzerinde ciddi çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir. Bunun için devlet kurumları tarafından 1 milyon dolar kadar fon ayrıldığı da bilinmektedir. Üretilecek bu arının casusluk faaliyetlerinde kullanılabileceği tahmin edilmektedir. Zira fon veren devlet kurumu da Deniz Kuvvetleridir.

Eğer gerçek bir arının özellikleri kazandırılabilirse bu durumda insansız hava araçlarında devrim gibi bir adım atılmış olacaktır. Ayrıca bu robot arının hareket için çok düşük enerjiye ihtiyacı olduğunu da ifade etmek gerekir.